Telebranchens neddæmpede udstyrsstykke

REPORTAGE: Den pomp og pragt, som prægede verdens største telemesse, ITU Telecom, for fire år siden, er væk. I stedet dominerer IT-giganterne og de asiatiske producenter dominerer med deres trådløse fokus, og kun et enkelt dansk selskab er repræsenteret.

GENEVE: Det bemærkelsesværdige er ikke, at verdens største telemesse, ITU Telecom, er mindre end sidste gang, men at det overhovedet lykkes at afholde den.

Sådan lagde forretnings-tv-kanalen CNBC forleden op til ITU Telecom 2003, der afholdes i denne uge i Geneve.

Der er tale om en messe og en række konferencer, som den Internationale Tele Union, et organ under FN, der blandt andet tager sig af telestandardisering, afholder hvert fjerde år.

Siden starten for 36 år siden har ITU Telecom opbygget en position som den store begivenhed i televerdenen.

Sidste ITU Telecom i 1999 var så ekstravagant, at ledere hos teleproducenter og -selskaber stadig får en bitter smag i munden, når de mindes de penge, der blev brugt.

Pomp og pragt

I oktober 1999 var der stadig ingen grænser for teleselskabernes investeringslyst og for deres forhåbninger til kommende indtægter. Desuden var ITU Telecom 1999 den telemesse, hvor de store IT-selskaber ville vise, at de havde en central rolle at spille som leverandører til teleselskaberne.

Resultatet var, at alle branchens største selskaber konkurrerede om at overgå hinanden i størrelse og pragt.

Dengang så man stande i fire og fem etager, og et enkelt selskab havde fået installeret en elevator for de otte dage begiveenheden varede. Den franske teleproducent Alcatel havde opgivet at finde hotel-plads i den schweiziske diplomatby - det var også svært - og fløj sig talrige standpersonale ind hver morgen fra Paris og hjem om aftenen.

Et mellemstort internationalt mobilselskab havde en enkel, luftig stand, hvis tyve meter høje vægge var beklædt med orkideer.

Flere fravælger

Knapt et halvt år senere, i marts 2000, vendte økonomien. Teleselskaberne opdagede, at de havde bragt sig i livsfarlig gæld, og siden har producenterne af teleudstyr fået en masse tæsk.

Derfor er det ikke overraskende, at kun et par stande denne gang når op i tre etager, og at antallet af udstillere ligger omkring 920 mod 1047 for fire år siden. Og en del af dem, der er kommet, har mindre stande. Det betyder, at der lige som på Cebit tidligere på året også her er tomme udstillingsgulve, der forsøges gemt diskret bag skillevægge.

Nogle af televerdenens store har valgt helt at blive væk. Det drejer sig om Nokia, Siemens, Motorola, Alcatel og Lucent.

Danatherm eneste danske selskab

Desuden er det ikke længere, sådan at alle teleselskaber med respekt for sig selv har en stand på ITU Telecom. Blandt mange andre er TDC, Teliasonera og Telenor nået til den opfattelse, at de kan bruge deres penge bedre andre steder.

For en dansker springer det i øjnene, at Skive-virksomheden Dantherm, der fremstiller kabinetter til køleudstyr til blandt andet mobilsendere, er eneste selskab herfra.

Bag Dantherms stand er et stykke nøgent betongulv, der på udstillingsplanerne er afsat til en dansk fællesstand. Til sammenligning er der 11 virksomheder på den svenske stand og 21 på den finske.

For fire år siden var både TETRA-udvikleren Damm Cellular Systems fra Sønderborg og Roskildes Digiquant blandt de håbefulde udstillere i Geneve.

IT-giganter og asiater

Men på trods af at ITU Telecom er reduceret, er den stadig spændende. For det første giver den en klar indikation af, hvilke selskaber, der mener, de står til at vinde markedsandele i telesektoren. For det andet bliver der vist en masse ny teknologi.

To grupper selskaber mener at have noget at vinde, hvis man skal måle ud fra størrelsen af deres stande: Det er IT-selskaberne og de asiatiske producenter.

Microsoft har den største stand med HP som nummer to. Disse to selskaber viser på ITU 2003 at de på linie med Intel og Cisco, er fast besluttede på at få deres del af vækstmarkederne koncentreret om teknologier som mobiltelefoni, WiFi (trådløse lokalnet) og Bluetooth.

De store producenter fra Japan, Korea og i stigende grad også Kina ønsker at benytte overgangen til 3G på mobilområdet til at komme ind på det europæiske marked for mobiltelefoner og telefoner med funktioner som lommecomputere.

Derfor fylder Panasonic/Matsushita, Mitsubishi Electric, Toshiba og NEC fra Japan, Samsung og LG Telecom fra Korea samt Huawei og ZTE fra Kina en del på messens mest centrale område. De bestræber sig blandt andet på at gøre kameraerne i mobiltelefoner bedre, og flere af dem viser mobiltelefoner, som kan modtage programmer fra de kommende digitale landbaserede tv-systemer (Digital Terrestrial Television).

Læs flere artikler fra ITU Telecom 2003 i avisen Computerworld på fredag.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Alfapeople Nordic A/S
Rådgivning, implementering, udvikling og support af software og it-løsninger indenfor CRM og ERP.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

04. september 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

18. september 2024 | Læs mere


CIO Trends 2024

På denne dag vil nogle af de nominerede til prisen som Årets CIO som keynotes, hvor de deler deres erfaringer og gode råd. Vi dykker desuden ned i de dynamiske ændringer, der præger it-leder rollen, hvor ledelse og strategi spiller en stadig større rolle i de komplekse it-organisationer.

24. september 2024 | Læs mere