Artikel top billede

Her er bygningen i Skt. Petersborg, hvor Koobface-banden har lejet kontor.

Koobface-programmør rejste også til Danmark

En af de formodede Koobface-bagmænd har været i Danmark for blot to måneder siden.

Både Facebook og Sophos har udpeget de fem mænd som menes at stå bag internet-ormen Koobface (et anagram for "Facebook"). De fem russere fra Skt. Petersborg er hverken sigtet eller dømt for internet-kriminalitet, og de har indtil nu rejst frit rundt i Europa. 

Faktisk viser oplysninger, som ComON er kommet i besiddelse af, at én af de formodede bagmænd, Anton Nikolaevich Korotchenko, har været i Danmark så sent som i november 2011. Han har selv lagt en stribe af billeder fra sit ophold i København ud på nettet.

Sikkerhedseksperten Dancho Danchev i Holland var den første, som kom på sporet af Koobface-banden. Han kunne allerede den 9. januar afsløre detaljer om bagmændene i sin blog. Her kan man også se en række billeder hentet fra Korotchenkos profiler på Facebook, Twitter, Flickr og Foursquare - herunder flere billeder fra Danmark.

Men Danchev er ikke den eneste, der har været på sporet af russerne. Sikkerhedsfirmaer fra flere lande har arbejdet sammen for at identificere banden der står bag det, der beskrives som den værste Facebook-orm nogensinde. Botnettet omfattede på et tidspunkt mere end 800.000 computere.

Danske CSIS har også deltaget i arbejdet og her fortæller man, at næsten 10.000 danske computere i en periode i 2010 var en del af botnettet på samme tid. Internet-ormen blev spredt fra mange danske hjemmesider.

"En forklaring på at så mange danskere har været en del af dette botnet kan bl.a. tilskrives, at vi danskere er vilde med Facebook, og at dette sociale netværk har været den primære platform for eksponering af den skadelige kode mod almindelige brugere," forklarer Peter Kruse fra CSIS.

Det danske sikkerhedsfirma tilføjer at man håber at arbejdet vil føre til en sigtelse af de pågældende. De russiske myndigheder har indtil nu forholdt sig passivt i sagen.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Dinner Roundtable: Sikre og skalerbare løsninger til den moderne komplekse infrastruktu

Traditionelle IT-sikkerhedsløsninger, såsom VPN'er, er ikke længere tilstrækkelige for de avancerede sikkerhedsbehov og kompleksiteten i moderne virksomheder. Det norske nationale cybersikkerhedscenter anbefaler derfor nu at erstatte SSLVPN/WebVPN-løsninger på grund af sårbarheder.

18. september 2024 | Læs mere


Nye forretningsmæssige gevinster med Microsoft Dynamics 365

Eksperter fra CGI stiller skarpt på hvordan, du lærer også hvorfor det er vigtigt at have fokus på både processer, teknologi og mennesker - og hvordan du kommer i gang med løbende optimering af forretningsudvikling.

25. september 2024 | Læs mere


NIS2: Indhold, krav og konsekvenser- sidste chance for at blive klar

Vi sætter på denne dag fokus på hvad NIS2-direktivet kommer til at betyde for din organisation. Du et overblik over direktivet og de skærpede krav, så du undgår bøder og sanktionering.

26. september 2024 | Læs mere