IT-virksomheder vil genåbne for udlændinge

Dansk Arbejdsgiverforening, Dansk Industri og IT-Brancheforeningen foreslår regeringen at genåbne for de såkaldte jobkort til udenlandske IT-folk. Fagforeningerne Prosa og HK raser mod forslaget set i lyset af den stigende arbejdsløshed i IT-branchen.

IT-Brancheforeningen finder det nødvendigt at få udenlandsk arbejdskraft til danske IT-virksomheder for at sikre forbindelsen til datterselskaber og samarbejdspartnere rundt om i verden, men fagforeningerne køber ikke argumentet.

I går fremlagde Dansk Arbejdsgiverforening, Dansk Industri og IT-Brancheforeningen i fællesskab et forslag til Ministeriet for flygtninge, indvandrere og integration om igen at sætte udenlandske IT-folk på den såkaldte positiv-liste over specialiseret arbejdskraft, der kan få særtilladelse til at arbejde i Danmark, de såkaldte jobkort.

Udlændingestyrelsen lukkede tidligere på sommeren for ordningen, når det gjaldt IT-folk.

Det skete efter pres fra både Arbejdsmarkedsstyrelsen, Arbejdsformidlingen og fagforeningerne HK og Prosa, som pegede på dels stigende arbejdsløshed blandt danske IT-folk, dels en tendens til lavere lønninger blandt de inviterede IT-specialister.

Udlændinge skal knytte virksomheder sammen

I stedet har ansøgninger om at ansætte udenlandsk arbejdskraft skullet sonderes af fagforeningerne. PROSA og HK vender sig da også i mod forslaget om genåbning for IT-jobkort. Men det er en stor misforståelse, mener direktør i IT-Brancheforeningen, Jakob Lyngsø.

Han forklarer, at de udenlandske IT-folk, som IT-virksomhederne gerne vil have til Danmark, har det til fælles, at de skal tilknyttes datterselskaber og samarbejdspartnere i de lande, de kommer fra.

Enten ved at blive videreuddannet i den danske virksomhed og derefter sendt tilbage til et udenlandsk datterselskab, eller ved at supportere det udenlandske datterselskab her fra Danmark. Sprog- og lokalkendskab er altså nøglefaktorer, påpeger han.

- Du kan ikke bare sætte en dansker på skolebænken for at løse disse ting, så man kan ikke vælge arbejdskraften blandt de arbejdsløse IT-folk, siger Jakob Lyngsø, der ærgrer sig over, at arbejdsløsheden i IT-branchen er blevet fokuspunktet i jobkort-debatten.

- Lad os ikke blande det her sammen med arbejdsløsheden. Det er en anden snak, som vi skal løse, men det har ikke noget med behovet for udlændinge at gøre, siger direktøren.

Men det er politisk ordfører i HK, Karin Retvig, ikke enig i.

- Det er meget bekvemt at ville holde tingene adskilt, men argumentationen for jobkort har været svingende. Først var det flaskehalsene i IT-job, og nu, hvor der er nok udbud af arbejdskraft, bliver det noget andet, og det er ikke specielt overbevisende, siger hun.

Lønnen er for lav

Hun ser ikke de argumenter løftet i de ansøgninger om udenlandsk arbejdskraft, som fagforeningerne får lov til at godkende eller afvise.

Lønniveauet i de foreslåede ansættelser er for lavt, og det drejer sig ikke om specialister, der ikke kunne findes herhjemme, mener Karin Retvig, der heller ikke tror på, at det er tilknytningen til et andet land, der er udslagsgivende.

Til gengæld finder Karin Retvig det positivt, at Jakob Lyngsø vil indgå i en dialog om løsningen af arbejdsløshedsproblemet. Det blev på mødet i Integrationsministeriet foreslået at lave en match-ordning for virksomheder og danske arbejdsløse, og det vil HK gerne tale mere med IT-Brancheforeningen om, siger Karin Retvig.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Konica Minolta Business Solutions Denmark A/S
Salg af kopimaskiner, digitale produktionssystemer og it-services.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere