Randers: Vi var e-kommune før Ebeltoft

Ebeltoft blev udråbt som den første kommune med rendyrket digital borgerservice i august. Men det kunne Randers allerede tilbyde i marts, mener kommunens IT-chef.

IT-firmaet Fujitsu slog i august på tromme for at have udstyret Ebeltoft Kommune med teknologi, som gjorde kommunen til den første, som kan håndtere ren digital blanketudveksling med borgerne.

I går kom så en fax til alle landets kommuner fra Fujitsu, hvor Ebeltoft endnu engang bliver fremhævet som foregangs-kommune.

Det blev dråben for IT-chef Frank Madsen i Randers Kommune.

- Det drejer sig ikke om jalousi, det her, men vi var altså de første, fastslår han med slet skjult ærgrelse.

Faktisk burde det ikke være nogen hemmelighed, mener IT-chefen.

Frank Madsen sidder med et brev fra videnskabsminister Helge Sander (V) fra begyndelsen af året, hvor ministeren gratulerer med kommunens nye muligheder for digital signatur på korrespondance på e-mail.

Randers Kommune lavede annoncer og pressemeddelelser om den nye service, og i marts interviewede blandt andet lokalaviserne, TV2 Øst og TV Danmarks Lokalrapport Frank Madsen om den digitale signatur.

Ebeltoft løb med æren

Alligevel var det historien om Ebeltofts digitale signatur, der blev stort citeret i både de lokale og landsdækkende medier flere måneder senere, inklusive på Computerworld Online.

- Jeg begyndte at møde borgere, som sagde til mig: "Når de kan i Ebeltoft, hvorfor kan vi så ikke også", og det kan vi jo, siger den frustrerede IT-chef.

Hos Randers Kommune hedder leverandøren Logiva, og aftalen mellem parterne kom i stand allerede før årsskiftet. Derfor var Randers klar med sin digitale signatur-service, to uger efter TDC gjorde det muligt for borgere at hente en personlig nøglefil til digital signatur i marts.

I Ebeltoft Kommune indrømmer IT-chef Torben Bjerg, at Randers nok har ret til at bestride førstepladsen, alt efter hvordan man definerer begreberne.

Det, som Ebeltoft har været først med, er digital signatur på hvert enkelt dokument i modsætning til signatur på hele e-mail-filen, som Randers altså har tilbudt i over et halvt år, forklarer Torben Bjerg.

Torben Bjerg mener også, at Fujitsu har været lige ivrige nok i eksponeringen af Ebeltoft-historien. For nok har Fujitsu ikke skrevet, at den digitale signatur i sig selv kom først hos Ebeltoft, men han er godt klar over, at det har kunnet opfattes sådan.

- Jeg har ikke været vildt begejstret for deres markedsføring og de store ord, siger Torben Bjerg.

Få borgere i butikken

Hos Fujitsu kalder udviklingsdirektør Ole Østergaard stridigheden om førstepladsen for "et lidt tåbeligt slagsmål". Men han holder fast i, at Ebeltoft har været først med lige netop digital signatur på blanketter og mener ikke, at Fujitsu har misbrugt sin kundecase i markedsføringen.

Han peger på, at Randers Kommune på sin hjemmeside selv påpeger, at borgerne stadig skal sende officielle dokumenter i en papirkopi af hensyn til sikkerheden.

- Hvis du sammenligner de to kommuners hjemmesider, synes jeg, at det er to forskellige tilbud, siger Ole Østergaard.

Men hvad enten Randers er blevet frarøvet sin retsmæssige status som førstefødte digitale kommune eller ej, må Frank Madsen konstatere, at borgerne udebliver fra den digitale skranke.

- Der har været en elendig benyttelse. Meget få borgere bruger det, konstaterer Frank Madsen, som dog tror, at det til dels kan skyldes opstartsproblemer med at hente signatur-filen fra TDC.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere