Artikel top billede

Apple købte NeXT for 15 år siden

I denne uge er det præcis 15 år siden Apple slugte NeXT - og fik sin gamle stifter tilbage.

Den 20. december 1996 skete en af de vigtigste virksomhedsovertagelser i it-historien. Det var dagen, hvor Apple kunne annoncere overtagelsen af NeXT. Med handlen fik Apple også sin gamle stifter Steve Jobs tilbage i folden. NeXT-chefen skulle fremover fungere som særlig rådgiver for Apple-chef Gilbert Amelio. Resten er historie - der gik ikke længe, før Steve Jobs igen stod i spidsen for Apple og førte firmaet frem til verdensherredømmet - eller i hvert fald noget, der ligner.

NeXT blev stiftet i 1985 af Steve Jobs, som var blevet fyret fra Apple samme år. NeXT havde ikke meget held med at sælge hardware - der blev solgt mindre end 50.000 eksemplarer af NeXT-computeren - men firmaet udviklede et objektorienteret operativsystem, som fik meget stor indflydelse.

Det var denne software, som fik Apple til at købe firmaet for 429 mio. dollar og 1,5 mio. Apple-aktier i 1996, og en stor del af det nuværende Mac OS X bygger da også på den OpenStep-platform, som blev udviklet hos NeXT.

Apple havde ledt længe efter et nyt operativsystem til sine computere - firmaet havde opgivet sit eget Copland-projekt.

Det var en svær tid for Apple - og NeXT havde det heller ikke nemt. Firmaet forsøgte at fremstille sine egne high-end-computere på en fabrik i Californien og Jobs ville som altid styre selv de mindste detaljer i produktionen. Den japanske partner Canon pumpede penge i firmaet, men hardwaren måtte opgives og NeXT fokuserede i stedet på software.

Så blev firmaet solgt. Apple fik også en anden software med i købet - den software, som var oppe i hovet på Jobs.

Efter købet gik der kun et halvt år, inden Jobs havde overtaget som ny midlertidig chef for Apple, men først i 2000 gjorde han stillingen permanent. Det varede indtil 2011, hvor han blev afløst af Tim Cook få måneder inden sin død.

I den nedenstående video fortæller en noget yngre Jobs om NeXT.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
KEYBALANCE A/S
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Dinner Roundtable: Sikre og skalerbare løsninger til den moderne komplekse infrastruktu

Traditionelle IT-sikkerhedsløsninger, såsom VPN'er, er ikke længere tilstrækkelige for de avancerede sikkerhedsbehov og kompleksiteten i moderne virksomheder. Det norske nationale cybersikkerhedscenter anbefaler derfor nu at erstatte SSLVPN/WebVPN-løsninger på grund af sårbarheder.

18. september 2024 | Læs mere


Nye forretningsmæssige gevinster med Microsoft Dynamics 365

Eksperter fra CGI stiller skarpt på hvordan, du lærer også hvorfor det er vigtigt at have fokus på både processer, teknologi og mennesker - og hvordan du kommer i gang med løbende optimering af forretningsudvikling.

25. september 2024 | Læs mere


NIS2: Indhold, krav og konsekvenser- sidste chance for at blive klar

Vi sætter på denne dag fokus på hvad NIS2-direktivet kommer til at betyde for din organisation. Du et overblik over direktivet og de skærpede krav, så du undgår bøder og sanktionering.

26. september 2024 | Læs mere