Hård kamp om SAP-konsulenter

SAP's succes på det danske marked gør det svært for virksomhederne at skaffe erfarne SAP-konsulenter. Mærsk, PFA, Post Danmark, Københavns Lufthavn og Egmont-koncernen skal alle i gang med SAP-projekter, og det presser lønnen op for de erfarne konsulenter.

Når de store SAP-projekter for alvor begynder at rulle sig ud, kan det danske konsulentmarked ikke dække behovet.

Allerede i dag hentes der SAP-konsulenter fra lande som Sverige, Tyskland og England. Meget tyder på, at presset på grænserne stiger, efterhånden som de store ERP-implementeringer landet over for alvor går i gang.

Årets store udbudsrunder, hvor SAP er gået af som sejrherre, betyder, at store virksomheder som Mærsk, PFA, Post Danmark, Københavns Lufthavn og Egmont-koncernen alle skal til at styre forretningen med virksomhedssystemet fra den tyske koncern.

- Der er ret godt gang i den, i hvert fald set i forhold til før sommerferien sidste år. Efterspørgslen begyndte at stige mærkbart, efter Arla Foods gik i gang med dets SAP-projekt sidste efterår, og siden er også Post Danmark og Egmont gået i gang, fortæller Jesper Schou Nielsen.

Han er medlem af bestyrelsen for SAP-konsulentvirksomheden Saco og direktør for SEM Focus, der leverer SAP-værktøjer specielt til Strategic Enterprise Management.

Kapacitet 1.000 personer

SAP-konsulentmarkedet er delt i tre. Det anslås, at SAP-koncernen selv har omkring 80 konsulenter, der servicerer de rigtigt store kunder som Arla Foods for eksempel. Logo-partnerne, altså de autoriserede SAP-konsulenthuse, er der 20 af i Danmark. De beskæftiger omkring 650 konsulenter. Endelig er der en underskov af freelancere og små konsulentvirksomheder, der tæller omkring 350 personer.

Det betyder, at kapaciteten af SAP-konsulenter i Danmark er godt 1.000 personer. Et gæt siger, at der på Arla Foods' SAP-projekt er ansat omkring 200 af de i alt 1.000 konsulenter, så der skal ikke meget fantasi til at forestille sig flaskehalsen på konsulentmarkedet, når Post Danmark og Mærsk Sealand for alvor åbner for deres store SAP-implementeringer.

Rift om SAP'erne
- Der er helt klart rift om SAP-konsulenterne lige nu. Efter år 2000 gik markedet voldsomt ned. Virksomhederne havde investeret massivt op til årsskiftet, og kassen var tom. Der kom så småt gang i den efter sommerferien 2001, men så kom 11. september. På det danske marked er det i øjeblikket svært at skaffe kvalificerede folk med erfaring. Vi kan næsten ikke skaffe flere dansktalende konsulenter, så jeg møder masser af svenskere og englændere. Det lader også til, at det bliver endnu sværere, når Mærsk og Post Danmark går i gang med deres SAP-projekter, siger Niels R. Henriksen, som er freelance SAP-konsulent i sit eget firma, NRH Management Service i Horsens.

Hvorvidt det tidligere IT-aristokrati af SAP-konsulenter, der selv kunne skrive nuller efter tallet på lønchecken, genopstår i de nye flaskehalstider, er knap så forudsigeligt.

I branchen vurderes det, at konsulentmarkedet har nået en modenhed og er faldet i et naturligt leje, hvor virksomhederne dels er utilbøjelige til at betale svimlende timelønninger, dels er blevet bedre til at udnytte de eksterne konsulenter.

- En ekstern SAP-konsulent kan regne med at blive coachet af mindst to interne konsulenter. På den måde får virksomheden i dag meget mere ud af dens investering end før i tiden, hvor folk med en seks ugers SAP-uddannelse kunne gå ind og tjene styrtende med penge, siger en unavngiven kilde i konsulentmiljøet.

Naturligt leje

Med hensyn til, om den stigende efterspørgsel påvirker konsulenternes markedsværdi, siger Jesper Schou Nielsen, SEM Focus:

- For en del år siden kunne du få en meget høj timeløn, bare du kunne stave til SAP, og det er efter min mening udtryk for et usundt marked. I dag måles vi på vores kvalifikationer, og hvis de er i orden, så er lønnen også god.

Selvom der bliver mangel på SAP-konsulenter, går den ikke uden erfaring:

- Markedsværdien på erfarne konsulenter er kraftigt stigende, men det vil stadig være svært at være ny. Man skal have en betydelig forretningsforståelse, for virksomhederne er nervøse for de grønne og uerfarne konsulenter, siger Niels R. Henriksen, NRH Management Service.

Denne artikel stammer fra avisen Computerworld.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Despec Denmark A/S
Distributør af forbrugsstoffer, printere, it-tilbehør, mobility-tilbehør, ergonomiske produkter, kontor-maskiner og -tilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Dinner Roundtable: Sikre og skalerbare løsninger til den moderne komplekse infrastruktu

Traditionelle IT-sikkerhedsløsninger, såsom VPN'er, er ikke længere tilstrækkelige for de avancerede sikkerhedsbehov og kompleksiteten i moderne virksomheder. Det norske nationale cybersikkerhedscenter anbefaler derfor nu at erstatte SSLVPN/WebVPN-løsninger på grund af sårbarheder.

18. september 2024 | Læs mere


Nye forretningsmæssige gevinster med Microsoft Dynamics 365

Eksperter fra CGI stiller skarpt på hvordan, du lærer også hvorfor det er vigtigt at have fokus på både processer, teknologi og mennesker - og hvordan du kommer i gang med løbende optimering af forretningsudvikling.

25. september 2024 | Læs mere


NIS2: Indhold, krav og konsekvenser- sidste chance for at blive klar

Vi sætter på denne dag fokus på hvad NIS2-direktivet kommer til at betyde for din organisation. Du et overblik over direktivet og de skærpede krav, så du undgår bøder og sanktionering.

26. september 2024 | Læs mere