Artikel top billede

Er tech-specs snart en saga blot?

Har computeren en hurtig processor, stor hukommelse og meget lagerplads? Det er fuldstændig ligegyldigt.

I gamle dage handlede alt i it-verden om specs. Den nye computer blev købt fordi den havde en hurtigere processor, mere hukommelse og større harddisk. Så skulle du selvfølgelig også have en ny skærm med en højere opløsning og hurtigere reaktionstid. Men i dag spiller en specs ikke længere den samme rolle - faktisk kunne man sige, at de er helt ligegyldige.

Det mener i hvert fald den indflydesrige teknologi-blog Techcrunch, som ligefrem har udråbt "The Death of the Spec". Her henvises der til de nye Android-tavlecomputere som eksempler på, at forbrugerne ikke længere interesserer sig for de tekniske specifikationer.

Techcrunch har et par konkrete eksempler, der er med til at underbygge påstanden. Den nye Nook Tablet fra boghandler-kæden Barnes & Noble ligner en vinder. Den har dobbelt så meget hukommelse som Kindle Fire, dobbelt så meget lagerplads, batteriet er bedre, og den er lettere. Prisen er 50 dollar højere end for Fire, men det er trods alt kun en lille forskel.

Alligevel ser det ud til, at Kindle Fire kommer til at erobre tablet-markedet som en steppebrand, mens Nook Tablet kun er en lille gnist. Forklaringen er det økosystem, der følger med; Amazon sælger ikke en hardware-enhed med fede specs. Amazon sælger adgang til sin digitale medieverden med musik, film og e-bøger. Nook kan ikke få succes, om den så har ti gange så meget hukommelse.

Et andet eksempel er det amerikanske Consumer Reports, der kan sammenlignes med Forbrugerbladet Tænk i Danmark. Her kan man finde meget detaljerede og dybdegående anmeldelser af nye gadgets, der især fokuserer på én ting - specs. Og forbrugerne kunne ikke være mere ligeglade.

Consumer Reports skrev sidste år en sønderlemmende kritik af iPhone 4, som af en eller anden grund alligevel solgte som varmt brød, og nu har de skrevet en nogenlunde positiv test af iPhone 4s, som dog kritiserer at dens specs ikke kan måle sig med de bedste Android-telefoner.

Så kan man være rimelig sikker på, at forbrugerne også ignorerer denne anmeldelse ligesom de ser bort fra enhedens specifikationer.

I sidste ende er det prisen som er det afgørende - ikke specs. Kindle Fire sælger for 199 dollar i USA, mens iPad koster fra 499 dollar og opefter. Det er vigtigere end alle tekniske finurligheder. Kindle Fire er måske ikke så god som iPad - men den er "god nok".

Det er fremtiden for computerbranchen. Det handler ikke længere om at bygge den vildeste computer. Det handler om at levere en maskine, der er "god nok".

Der er flere forklaringer på dette skifte i pc-markedet. Efterhånden er computere blevet mainstream og for mange almindelige forbrugere ligner specifikationerne det rene volapyk. Det meste foregår efterhånden over nettet og selv den billigste computer kan sagtens klare langt de fleste opgaver - undtagen meget krævende spil, som allerede er en niche.

Nu hvor der er kommet mange forskellige platforme - Mac har fået en renæssance - er det også svært at sammenligne ydelsen. En MacBook Air har måske ikke så flotte specs som den nyeste Dell notebook - men den føles hurtigere.

Så brugeroplevelsen er sammen med det tilknyttede økosystem af medietjenester og indhold med til at afgøre, hvilke produkter vi skal købe - og ikke den motor, der ligger under kølehjelmen.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Dinner Roundtable: Sikre og skalerbare løsninger til den moderne komplekse infrastruktu

Traditionelle IT-sikkerhedsløsninger, såsom VPN'er, er ikke længere tilstrækkelige for de avancerede sikkerhedsbehov og kompleksiteten i moderne virksomheder. Det norske nationale cybersikkerhedscenter anbefaler derfor nu at erstatte SSLVPN/WebVPN-løsninger på grund af sårbarheder.

18. september 2024 | Læs mere


Nye forretningsmæssige gevinster med Microsoft Dynamics 365

Eksperter fra CGI stiller skarpt på hvordan, du lærer også hvorfor det er vigtigt at have fokus på både processer, teknologi og mennesker - og hvordan du kommer i gang med løbende optimering af forretningsudvikling.

25. september 2024 | Læs mere


NIS2: Indhold, krav og konsekvenser- sidste chance for at blive klar

Vi sætter på denne dag fokus på hvad NIS2-direktivet kommer til at betyde for din organisation. Du et overblik over direktivet og de skærpede krav, så du undgår bøder og sanktionering.

26. september 2024 | Læs mere