Artikel top billede

FBI befrier fire millioner computere fra botnet

Operation Ghost Click beskrives som den største aktion mod internet-kriminalitet nogensinde.

FBI har netop gennemført det, der beskrives som det største slag mod cyberkriminalitet nogensinde. I den såkaldte Operation Ghost Click har det amerikanske forbundspoliti fået ram på et botnet med fire millioner inficerede computere i mere end 100 lande. Det anslås at de cyberkriminelle har tjent op mod 80 millioner kroner på deres ulovlige aktiviteter - og oprettet et netværk af dækfirmaer, som skulle sørge for at de kriminelle kunne operere i fred.

Seks af de formodede bagmænd er nu anholdt i Estland og USA vil forsøge at få dem udleveret. Hele sagen er beskrevet i en pressemeddelelse fra FBI og en længere redegørelse fra Trend Micro, der har deltaget i efterforskningen.

Banden har brugt et malware-program kaldet DNSChanger til at samle computere til botnettet. Programmet gør det muligt for de kriminelle at overtage kontrollen over computeren og forhindrer samtidig at der installeres opdateringer til antivirus-programmer. Alene i USA er mindst en halv million computere inficeret med DNSChanger.

"De var organiseret som en normal virksomhed og arbejdede også sådan, men tjente penge illegalt på deres malware. Vi har aldrig tidligere set en sådan kompleks struktur," lyder meldingen fra FBI.

DNSChanger sørger for at internet-brugere bliver videreledt til falske websites - hvis man f.eks. forsøger at komme ind på iTunes, lander man i stedet hos et firma der hævder at sælge Apple-software.

Trend Micro fortæller at politiet har gennemført ransagninger i to datacentre i New York og Chicago, hvor de cyberkriminelle havde mere end 100 command-and-control-servere stående. De er nu taget offline.

Et estisk firma i Tartu med navnet Rove Digital menes at stå bag botnettet. På overfladen lignede det et legitimt it-firma med et rigtigt kontor, hvor folk kom på arbejde hver dag - men det var kun en facade for en gigantisk kriminel operation. 

Rove Digital styrede millioner af inficerede botnet-computere og tjente store beløb på det - penge, der blev hvidvasket gennem et netværk af selskaber. Et af dem, Esthost, har tidligere været i søgelyset for kriminelle aktiviteter.

Et andet af datterselskaberne er Estdomains, der tidligere har solgt domænenavne. Firmaet mistede dog sin akkreditering hos ICANN, fordi ejeren Vladimir Tsastsin blev dømt for kreditkort-svindel i Estland. Han står også anført som direktør for Rove Digital.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
KEYBALANCE A/S
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Dinner Roundtable: Sikre og skalerbare løsninger til den moderne komplekse infrastruktu

Traditionelle IT-sikkerhedsløsninger, såsom VPN'er, er ikke længere tilstrækkelige for de avancerede sikkerhedsbehov og kompleksiteten i moderne virksomheder. Det norske nationale cybersikkerhedscenter anbefaler derfor nu at erstatte SSLVPN/WebVPN-løsninger på grund af sårbarheder.

18. september 2024 | Læs mere


Nye forretningsmæssige gevinster med Microsoft Dynamics 365

Eksperter fra CGI stiller skarpt på hvordan, du lærer også hvorfor det er vigtigt at have fokus på både processer, teknologi og mennesker - og hvordan du kommer i gang med løbende optimering af forretningsudvikling.

25. september 2024 | Læs mere


NIS2: Indhold, krav og konsekvenser- sidste chance for at blive klar

Vi sætter på denne dag fokus på hvad NIS2-direktivet kommer til at betyde for din organisation. Du et overblik over direktivet og de skærpede krav, så du undgår bøder og sanktionering.

26. september 2024 | Læs mere