Artikel top billede

USA overvejede cyberkrig i Libyen

USA planlagde et cyberangreb mod Libyen i marts, men valgte i stedet et konventionelt angreb.

Inden luftangrebene mod Gaddafi-styret begyndte i marts overvejede Obama-regeringen at gennemføre et cyberangreb for at ramme det libyske luftforsvar. Det skriver New York Times. Målet var at bryde gennem militærets firewalls og afbryde kommunikations-forbindelser for at forhindre radarstationerne i at sende informationer om NATO-flyene til missilbatterierne.

USA vil ikke afsløre hvilke våben man har i sit cyberarsenal, men det antydes at det ville være forholdsvis let at gennemføre et sådant angreb. Men USA droppede alligevel planerne om et cyberangreb. Det skyldes angiveligt frygten for, at andre lande, som Kina og Rusland, vil følge det amerikanske eksempel og gennemføre deres egne cyberangreb.

Desuden blev der sat spørgsmålstegn ved, om den amerikanske præsident kan give en sådan ordre uden at spørge Kongressen først.

I sidste ende valgte man at satse på konventionelle angreb med fly, krydsermissiler og droner.

"Vi ønsker ikke at være dem, der affyrer det første skud i denne nye form for krigsførelse," siger James Andre Lewis fra Center for Strategic and International Studies til avisen.

I USA frygter man at skabe præcedens for cyberkrig, som altså kan blive udnyttet af andre nationer til at gøre det samme.

Denne frygt fik også militæret til at fravælge et cyberangreb i forbindelse med aktionen mod Osama Bin Laden i Pakistan den 2. maj, hvor man også overvejede et cyberangreb mod de pakistanske radaranlæg. Her valgte man i stedet at anvende særlige stealth-udgaver af militærets Black Hawk helikoptere og en hemmelighedsfuld stealth-drone.

"Disse cybervåben er stadig som den store Ferrari som du har stående i garagen og kun tager frem til det store løb og ikke bare til en tur rundt i byen, medmindre det er den eneste mulighed," siger en medarbejder i Obama-staben til New York Times.

Der bliver også sat spørgsmålstegn ved, om det overhovedet ville have været muligt at starte et cyberangreb mod Libyen hurtigt nok til at forhindre Gaddafi-styrets stormløb mod Bengazi.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer og Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Dinner Roundtable: Sikre og skalerbare løsninger til den moderne komplekse infrastruktu

Traditionelle IT-sikkerhedsløsninger, såsom VPN'er, er ikke længere tilstrækkelige for de avancerede sikkerhedsbehov og kompleksiteten i moderne virksomheder. Det norske nationale cybersikkerhedscenter anbefaler derfor nu at erstatte SSLVPN/WebVPN-løsninger på grund af sårbarheder.

18. september 2024 | Læs mere


Nye forretningsmæssige gevinster med Microsoft Dynamics 365

Eksperter fra CGI stiller skarpt på hvordan, du lærer også hvorfor det er vigtigt at have fokus på både processer, teknologi og mennesker - og hvordan du kommer i gang med løbende optimering af forretningsudvikling.

25. september 2024 | Læs mere


NIS2: Indhold, krav og konsekvenser- sidste chance for at blive klar

Vi sætter på denne dag fokus på hvad NIS2-direktivet kommer til at betyde for din organisation. Du et overblik over direktivet og de skærpede krav, så du undgår bøder og sanktionering.

26. september 2024 | Læs mere