Intel betalte 7,5 mia. for meget for Giga

Den amerikanske chipproducent Intel har handlet alle rettighederne fra det danske chipselskab Giga internt i koncernen. Prisen er to milliarder kroner, 7,5 milliarder kroner mindre, end Intel betalte Giga for tre år siden. Samtidig rasler Gigas omsætning ned, og de tidligere enorme overskud er vendt til lige så store tab.

En af de mest markante virksomhedshandler i dansk erhvervshistorie, Intels køb af Giga, skete til en overpris på omkring 7,5 milliarder kroner.

Da Intel købte Giga af NKT og Dansk Kapitalanlæg i marts 2000, stod der 9,4 milliarder kroner på prisskiltet.

Ny pris: 1,9 milliarder
Sidste år solgte Giga hele sin "intellektuelle kapital" og alle rettigheder til selskabets produkter til moderselskabet. Pris: 1,9 milliarder kroner.

Det fremgår af det seneste årsregnskab for det danske udviklingsselskab, som tidligere har scoret kassen på sine chip til udstyret i teleselskabernes højhastighedsnetværk.

De danske aktieanalytikere følger ikke Giga tæt længere, og ingen har lyst til at lægge navn til kommentarer om Intels overpris. Men de analytikere, som Computerworld Online har talt med, påpeger samstemmende, at der intet usædvanligt er ved faldet i Gigas værdi.

Forventningerne ikke indfriet

Intel købte, netop som dotcom-boblen var på højeste spændingsniveau, og sammenlignelige selskaber er faldet lige så meget i værdi.

- Prisen blev fastsat ud fra forventninger til, hvad Giga kunne præstere, og set i bakspejlets ulideligt klare lys har Giga ikke kunnet indfri forventningerne, som en af dem anfører.

Per Andersen, direktør for analysebureauet IDC, udtrykker det således:

- De gode, gamle dage kommer ikke tilbage. Der vil være ændrede markedsvilkår, og det skal virksomhederne vænne sig til.

Nedtur

Det kan Giga skrive under på. Selskabet blev sidste år ramt af en nedtur, der er lige så usædvanlig i dansk erhvervsliv som den pris, Intel betalte i 2000.

Giga ApSÅrsregnskab
Millioner kroner20022001
Omsætning118,4941,2
Resultat af primær drift (EBIT)-319,8336,3
Resultat før skat 1.433394,2
Resultat949,2266,5
Egenkapital486,8599,7
Antal ansatte164139
Samtidig med at Intel har taget rettighederne til produkterne til sig, er omsætningen styrtdykket. I 2001 solgte Giga for 941 millioner kroner optiske chip. Sidste år landede omsætningen på 118 millioner kroner ? et fald på 87 procent.

Det går ud over det imponerende overskud, som tidligere var et af Skovlunde-selskabets varemærker. I det sidste år som selvstændigt selskab, 1999, tjente Giga 102 millioner kroner før skat med en omsætning på 185 millioner kroner ? en overskudsgrad på 55 procent.

I de første år under Intels vinger voksede overskuddet og omsætning, og i 2001 tjente Giga 322 millioner kroner før skat.

Men med faldet i omsætningen sidste år er de dage forbi. Driftstabet blev 320 millioner kroner, en tilbagegang på 656 millioner kroner.

Ingen undskyldninger

En del af nedturen kan muligvis forklares med, at Giga nu ikke længere ejer rettighederne til sine egne produkter, men ledelsen kommer ikke med bortforklaringer:

"Regnskabsåret har været præget af den generelle afmatning i telekommunikationsindustrien med manglende investeringer i infrastrukturen til følge. Dette har medført et drastisk fald i omsætningen af selskabets produkter," konstaterer den.

Alligevel fortsætter Intel med at investere i Giga. Sidste år kom der 25 nye medarbejdere til selskabet, som bruger stadig flere penge på at udvikle nye chip. Andre steder er der dog skåret ned, og Giga har lukket sin egen produktion i år.

Skatteregning på en halv milliard

Giga-ledelsen med direktør Jørgen Bardenfleth i spidsen giver ikke indtryk af, at der er bedre tider lige om hjørnet. I år forventer selskabet at tabe lige så mange penge som sidste år, og først i 2005 eller 2006 bliver der balance mellem udgifter og indtægter.

Sidste års regnskab bliver naturligvis reddet af Intels interne køb af Giga-rettighederne. Overskuddet landede derfor på en lille milliard kroner, men de får ikke lov til at blive i Danmark. Intel sender nemlig 1,15 milliarder kroner lige lukt hjem til hovedkontoret i Californien.

Der er også gode nyheder til den danske statskasse. Intels skatteregning for Giga sidste år lyder nemlig på en lille halv milliard kroner. Det er nok til at betale tre fjerdedele af sidste års bloktilskud til Færøerne.

Det har ikke været muligt at træffe Giga-direktør Jørgen Bardenfleth for en kommentar. Han er i USA. Intels danske pressetalsmand meddeler, at ingen fra chipproducentens koncernledelse vil kommentere de danske tal.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
KEYBALANCE A/S
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

04. september 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

18. september 2024 | Læs mere


Nye forretningsmæssige gevinster med Microsoft Dynamics 365

Eksperter fra CGI stiller skarpt på hvordan, du lærer også hvorfor det er vigtigt at have fokus på både processer, teknologi og mennesker - og hvordan du kommer i gang med løbende optimering af forretningsudvikling.

25. september 2024 | Læs mere