Sprogkrav spænder ben for danske forhandlere

Producenters modvilje mod at lave en dansk brugsanvisninger tager forhandlere som gidsel, hvis ikke de tydeligt angiver, at produkter er uden dansk manual. En juridisk smutvej giver mulighed for at undgå danskkrav.

Forældede sprogkrav gør det dyrt at sælge i Danmark. Kravet om en brugsansvisning på dansk stiller forhandlerene dårligere end udenlandske konkurrenter, der sælger en tilsvarende vare med en brugsanvisning på engelsk. Det kan ikke være vores problem, siger flere forhandlere, der sender ansvaret videre til producenterne.

»Det er i leverandørernes interesse, at der er en dansk manual, så det er dem, der har et problem,« siger administrerende direktør Imad Mahaini fra kontormaskine-forhandleren CJC Gruppen.

CJC Gruppen har netop fået en bøde på 12.000 kroner, fordi der ikke fulgte en dansk brugsanvisning med, da forhandleren i 2004 solgte en Toshiba-projektor. Et halvt år efter købet kom kunden tilbage og klagede over, at pæren var sprunget. Selv om forhandleren gratis satte en ny pære i projektoren, var kunden ikke tilfreds og sendte sagen til Forbrugerklagenævnet, hvor Papirkompagniet blev pålagt at tage projektoren tilbage.

Nævnet pålagde sælgeren, CJC Gruppen at betale kunden købsprisen på 12.812 kroner tilbage samt 4.700 kroner i sagsomkostninger foruden renter. Administrerende direktør Imad Mahaini fra CJC Gruppen siger til CRN, at afgørelsen er forkert, og han vil føre en sag i retten, hvis Forbrugerklagenævnet ikke fjerner virksomheden fra deres sorte liste.

CJC Gruppen kunne dog have sluppet for al besværet med at skaffe en brugsanvisning på dansk. Der findes en undtagelse til danskkravet, hvor en forhandler i stedet kan aftale med kunden, at brugsanvisningen bliver leveret på engelsk eller et andet sprog. Hvis forhandleren sælger varen i en webbutik er det tilstrækkeligt, hvisdet står »tydeligt i umiddelbar forbindelse med bestillingsfaciliteten, at der ikke medfølger en dansk manual«

»Efter Forbrugerklagenævnets praksis anses det ikke for en mangel ved køb af for eksempel et kamera, at der ikke medfølger en dansk brugsanvisning, hvis forbrugeren ved aftalens indgåelse har accepteret dette,« lyder det fra forbrugerretsekspert fra Københavns Universitet, Sonny Kristoffersen.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Konica Minolta Business Solutions Denmark A/S
Salg af kopimaskiner, digitale produktionssystemer og it-services.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere