Analytiker: EU ude af trit med mobilindustrien

Med et reguleringsindgreb mod høje roamingafgifter på blandt andet mobil datatrafik kan EU i værste fald bremse den udvikling, der allerede er i gang, hvor roaming bliver afskaffet i regioner.

Den fri konkurrence er allerede ved at afskaffe roaming, mener teleanalytiker John Strand. Derfor er det det absurd, at EU nu går ind og vil sætte loft på roamingpriser.

»EU har ingen indsigt i, hvad der rent faktisk foregår i mobilindustrien. En regulering kan skævvride branchen på et tidspunkt, hvor der er mange eksempler på, at roaming er ved at forsvinde regionalt,« siger John Strand.

Som eksempel nævner han, at den spanske operatør Simyo har lavet deres abonnementer roamingfri mellem Tyskland og spanien. Vodafone og O2 har for længst afskaffet roaming mellem Irland og England.

Den nordiske leverandør Ice.net har afskaffet roaming i Norden, ligesom 3 har gjort det mellem Danmark og Sverige på mobilt bredbånd.

»Det er oplagt, at Telia og Telenor afskaffer roaming i hele Norden. De vil blive meget attraktive overfor erhvervskunder, hvis de gjorde det,« siger John Strand.

Han forudsiger også, at der kan komme andre spillere på markedet i EU. Teleselskabet Zain har for eksempel afskaffet roaming i 21 lande i Mellemøsten og Afrika.

»Indenfor de næste tre til seks måneder regner jeg med, at de har lavet aftaler med europæiske udbydere, således at Zains kunder heller ikke render ind i roamingafgifter i Europa og omvendt, at nogle europæiske kunder heller ikke skal betale roamingafgifter i Mellemøsten,« siger John Strand.

Ifølge John Strand kommer udviklingen - i hvert fald udenfor Europa - til at gå stærkt på grund af den øgede konkurrence.

»Der vil ske en kraftig konsolidering, hvor vi kommer til at se, at operatørerne vil indgå i alliancer, som vi har set det ske indenfor luftfartsindustrien med eksempelvis Star Alliance,« siger John Strand.

Han peger igen på, at et EU-indgreb mod roaming kan have den modsatte effekt.

»Jeg er bange for at EU skævvrider branchen hvis de laver en regulering. Det kommer til at sætte en dæmper på konkurrencen,« siger John Strand.

Han peger på, at hvis EU havde reguleret udlandstaksterne på fastnet, så var et fænomen som Skype aldrig opstået.

»Det er når nogen har en overnaturlig profitabilitet, at der bliver muligheder for alternativer,« siger John Strand.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Despec Denmark A/S
Distributør af forbrugsstoffer, printere, it-tilbehør, mobility-tilbehør, ergonomiske produkter, kontor-maskiner og -tilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Dinner Roundtable: Sikre og skalerbare løsninger til den moderne komplekse infrastruktu

Traditionelle IT-sikkerhedsløsninger, såsom VPN'er, er ikke længere tilstrækkelige for de avancerede sikkerhedsbehov og kompleksiteten i moderne virksomheder. Det norske nationale cybersikkerhedscenter anbefaler derfor nu at erstatte SSLVPN/WebVPN-løsninger på grund af sårbarheder.

18. september 2024 | Læs mere


Nye forretningsmæssige gevinster med Microsoft Dynamics 365

Eksperter fra CGI stiller skarpt på hvordan, du lærer også hvorfor det er vigtigt at have fokus på både processer, teknologi og mennesker - og hvordan du kommer i gang med løbende optimering af forretningsudvikling.

25. september 2024 | Læs mere


NIS2: Indhold, krav og konsekvenser- sidste chance for at blive klar

Vi sætter på denne dag fokus på hvad NIS2-direktivet kommer til at betyde for din organisation. Du et overblik over direktivet og de skærpede krav, så du undgår bøder og sanktionering.

26. september 2024 | Læs mere