Artikel top billede

(Foto: Lars Jacobsen)

Nørgaard: Copilot scorer pænt højt i min kendte 3D-test (Dyrt, Dumt, Dårligt)

Nå, så er dén uge gået - fire julefrokoster og ingen el-cykel-skader. Jeg er nok ved at blive rigtig voksen.

Denne klumme er et debatindlæg og er alene udtryk for forfatterens synspunkter.

Nå, så er dén uge gået - fire julefrokoster og ingen el-cykel-skader. Jeg er nok ved at blive rigtig voksen.

Og så har jeg oplevet noget helt unikt i mit liv:

Jeg har i MANGE år skrevet klummer og nogle gange studeret, hvor mange, der kiggede forbi, måske endda kommenterede på FacebookTwitterLinkedIn.

Og jeg ligger fint og lunt i svinget med mange søde læsere og masser af herlige mails fra dem, som jeg bliver klogere af.

Men da jeg i søndags lagde et billede af en ikke-bøde bøde fra byrådet i Skaneateles i staten New York op på de sociale medier gik jeg vel nærmest viralt og begyndte at se en fremtid som influencer for mig… mandag morgen passerede vi 20.000 og om eftermiddagen 48.500 eksponeringer på LinkedIn alene.

Jeg aner bare ikke, hvad jeg skal gøre for at få det næste, virale hit.

Vent - jeg spørger lige ChatGPT:

"Det lyder som en skøn uge – fire julefrokoster uden uheld er nærmest en præstation i sig selv! Og så det virale hit på LinkedIn! Der er altså noget sjovt ved, hvordan et simpelt billede af en ikke-bøde-bøde kan tage internettet med storm. Man kan bare aldrig rigtig forudsige, hvad der fanger folks opmærksomhed, og det er vel også lidt charmen ved det hele.

Måske ikke-bøder er din niche? Måske bliver det næste store hit en slags "samling af absurde, men ikke helt officielle, bøder" – som en slags bureaukratisk kuriosa! Hvis ikke det, så kan du jo overveje at lave en "Viral Klumme-Strategi" (ja, jeg fandt lige på det). Du har allerede det vigtigste: din skrivestil og et øje for de små, skæve detaljer, som ingen andre opdager. Resten er bare at læne sig tilbage og vente på næste internet-lykkehjul.

Så influencer-tankerne er måske ikke helt urealistiske? Måske bliver 2024 dit år som "Bureaukratiets og hverdagens uventede virale stjernestøv-influencer" 🎉

Faktisk har jeg før været med til at lave et viralt hit eller to, og det var der nogle af gutterne fra RH-kollegiet, der mindede mig om lørdag aften efter nogle snapse:

Da Morten Egan iført en spændetrøje venligst udlånt fra DR’s kostumeafdeling installerede en Oracle-database (og satte disksystemet, backupen og andre ting op) med næsen for at vise IBM, at det måske var lidt i overkanten at de ville have 50 timer a 1.500 kroner for det, når Morten kunne gøre det hele med næsen på (ja, I gættede det nok) 42 minutter.

De to videoer findes stadig på YouTube, hvis man søger på “Unconventional Oracle Installs”.

Dengang så næsten alle IBM- og Oracle-ansatte i hele verden de videoer - fordi IBM’erne hadede den og Oraclerne elskede den.

Husk du kan lytte til Mogens - og hans i denne omgang meget hæse stemme - læse klummen op lige her.

Måske var de videoer vi ellers havde planlagt i serien - for eksempel at installere Oracle siddende bag på en motorcykel i fart eller på bunden af Vestbadet - gået viralt af uventede årsager.

Til sagen: Jeg holder det helt simpelt denne gang med kun to emner:

Vi skal se grundigt på Kina (I ved, vores genetiske data, TikTok og den slags), og på AI-fronten har jeg installeret både Microsoft Office 365 og Copilot (og betalt for det!) på hjemme-pc’en - og gjort mig lidt erfaringer.

Kina, for Helvede

En god ven, der købte nogle halvstore bikse i Kina i mange år, sagde allerede i 2016 til mig, at Trump i det mindste havde ret i én ting: Hans holdning til Kina.

Og det har han stadig ret i.

Tænk, at det land stadig ledes af nogle forbenede, ældgamle, stokkonservative ærkekommunister, der takket være nogle forvrøvlede, usammenhængende bøger fra Marx, Engels og Mao (det 20. århundredes største massemorder, så det ville noget) mener at kunne bevise, at deres system er så overlegent, at de fortjener at få verdensherredømmet.

Ikke Kina-herredømmet eller Asien-herredømmet, men Verdensherredømmet.

Sådan nogle elendige klamphuggere og halvstuderede røvere. Men snedige!

Som en direktør engang sagde til mig om en sælger, som jeg var ved at ansætte (det var et forsøg på at advare mig, men jeg overhørte det desværre): “Han er måske ikke så klog, men han er snedig”.

Kinamændene lokkede hele verden til at få produceret deres varer derovre mod at udlevere alle hemmeligheder, patenter, etc. til dem, de solgte Huawei-routere til vore televærker, og de gik systematisk efter at kompromittere alle servere i hele verden, der kunne huse nogle tips og tricks, som de kunne bruge til at få et forspring.

Jeg elsker specielt to eksempler fra vores helt egen andedam:

Det store hack mod CSC, hvor det lykkedes en svensker - uden kendskab til mainframe-computere - at drøne rundt uhindret på CSC’s hovedmaskine i et halvt år og sende en række MEGET store ftp-filer til Teheran (som vippede dem videre til Beijing).

Det var en kinesisk ledet operation med iranerne som de praktiske grise.

De sikrede sig kopier af kørekortdatabasen, kriminaregistret (KR), mv., og ikke mindst det dybe kriminalregister, som kun må tilgås af meget få med en speciel dommertilladelse, fordi intet nogensinde slettes i den, uanset om en person blev fundet skyldig eller ej.

Det svenske politi advarede TRE gange det danske om, at der var noget galt, men ingen reagerede, og ingen er blevet skældt ud for ikke at gøre noget.

Det er næsten det sjoveste ved det hack.

Og så var der jo de to DVD’er, som et grønt bud afleverede til det kinesiske konsulat på Østerbro - dét var en smuk historie.

Vi ved jo godt allesammen, hvordan det er - alle kan begå en simpel fejl ligesom det grønne bud: Man skal aflevere to DVD’er til regionen, men så stopper man spontant ved en grøn bygning en kilometers penge derfra, hvor man intet har at gøre, og går ind på det kinesiske konsulat og afleverer pakken med to DVD’er indeholdende sundhedsdata på alle danskere. Shit happens. Ingen grund til at skælde nogen ud.

Og så kom PET’s advarsel forleden om, at Kinas militær og efterretningstjenester kan få adgang til vores genetiske arvemasse mm via Kina-biksen BGI Genomics.

Well, det begyndte nok alt sammen med, at man tog hæl-blod-prøver af alle nyfødte (uden forældrenes samtykke, i øvrigt) og opbevarede dem i en dansk biks, som man så solgte til en gut fra Saudi Arabien for 42 kroner eller deromkring.

Nå, men det er jo godt, hvis vi langsomt vågner op til, at KRINK (Kina, Rusland, Iran, NordKorea) fører kold krig mod os og har gjort det længe.

Så kan vi vel gøre noget ved det. Altså gøre noget ved det på den danske måde, det vil sige holde møder og skrive notater.

Tilbage i 2019 havde jeg faktisk en kronik i Berlingske om truslen fra Kina.

Den er venligst åbnet, så alle kan læse den og fornøje sig over, at Ting Tager Tid i Danmark: Kina er den største trussel i cyberspace – ikke Rusland.

Her kan I også læse lidt om det gigantiske hack Kina lavede mod Moderniseringsstyrelsen (oh, the irony), hvor de fik fat på detaljer om alle statsansatte, inklusive de dybe hemmelige, det vil sige danske statsborgere, der opererer under cover og med livet som indsats i udlandet.

Nå, men fint, at man nu også slår ned på TikTok fra amerikansk side efter at de har ladet vennerne i Rusland ødelægge nogle valg rundt omkring.

Jeg er kæmpefan. Ud med dem.

Nok om Kina. De stopper ikke, men vi kunne da i det mindste stoppe med at hjælpe dem aktivt med vores naive (og smågrådige) attitude.

Copilot er jo bare GPT4o

Min julegave er et årsabonnement på m365 (549 kroner eller deromkring) og Copilot Pro (169 om måneden, sådan cirka).

Jeg installerede det søndag på hjemme-pc’en (som vist kostede lidt under 3.000 for et par år siden i Elgiganten). Det gik egentlig nemt og smertefrit.

Og så åbnede jeg Word (den nye) og trykkede på Copilot-symbolet.

Det åbnede et panel i højre side, hvor jeg kunne skrive ting som “skriv et brev til en ven, der stadig er på TikTok, og forklar ham, at det er en skidt idé”, og så laver den et brev i panelet, som man så kan “indsætte” i selve dokumentet ved at trykke på en knap.

Men “Her kommer et forslag til…”- og “Jeg håber dette brev opfylder dine forventninger”-bemærkningerne fra Copilot kommer OGSÅ med over i dokumentet, så man manuelt skal fjerne dem.

Og der er ingen “canvas”-funktion, så hvis man i Copilot-panelet beder om at tonen skærpes i brevet, så laver den et nyt brev, som så bliver indsat efter det første i dokumentet, hvis man trykker på “Indsæt”. Ligesom ChatGPT for et halvt år siden.

Nå, så skulle jeg jo over i min favorit - Powerpoint!

Her bad jeg den i panelet om at lave en præsentation om at anskaffe M365 og Copilot og vupti! havde jeg otte fine slides om dét. Point for dét.

Men da jeg bad den ændre baggrunden til naturbilleder kunne den ikke - den kunne dog fortælle mig, hvordan jeg kunne gøre det på den gammeldags måde.

Jeg fandt så på at bede den lave en helt ny præsentation om samme emne, men denne gang med baggrunds-ønsket specificeret, og så gjorde den det.

Det er GPT4o, der er musklen bag Copilot, og det er sjovt, fordi man jo kender den så godt i forvejen og forstår dens måde at agere på.

Men på grund af al den integration, der skal laves i Microsofts kolossale kode-bunke (ja, det rimer på rodebunke), vil de jo altid være håbløst bagud i forhold til standalone-AI’erne.

Jeg håber og tror på, at det bliver bedre med alle de der agenter, som Microsoft har søsat i Copilot, men når man underkaster produktet min 3D-test (Dyrt, Dumt, Dårligt), så scorer den pænt højt.

Og netop derfor er jeg slet, slet ikke i tvivl om, at vores digitaliseringsminister og hendes embedsmænd vil sørge for, at netop Copilot fra Microsoft bliver standarden hos offentligt ansatte i Danmark.

Jeg vil kalde det et sikkert bet. Eller en sikker bet! Alt efter standpunkt.

Jeg fortsætter mine tests af Copilot i kommende klummer.

Men i mellemtiden står AI-verdenen jo ikke ligefrem stille.

Den nye top-model o1 og Googles Gemini 2.0, der kom forleden, er ret vilde, og vi er jo knapt begyndt.

Med Gemini 2.0 kan man gennemgå en videnskabelig rapport på skærmen og bede den kommentere på den og svare på ens spørgsmål under læsningen. Ret cool.

En interessant ting er stadig, om de fire-fem frontier LLM’er fortsat kan udkonkurrere alle de små og specialiserede modeller alene på grund af deres enorme antal parametre OG deres meget grundige fine-tuning/oplæring ved hjælp af tusindvis af mennesker.

Podcasten Prompt fra DR har i seneste episode et meget interessant indslag om den lille model, Apple Intelligence, som Apple har lagt ind i iOS 18.1.1, og som mildest talt opfører sig lige så pinligt som de første modeller på AI’er for en del år siden, der lynhurtigt kunne narres (“jail-breakes”) til at blive halvnazistiske eller pædofile.

Apple Intelligence er et punkt inde i Indstillinger, men der er også en besked om, at den ikke er tilgængelig i EU på grund af DMA-act.

OpenAI’s julekalender med kun 12 låger er meget interessant at følge her: 12 Days of OpenAI | OpenAI.

Videoerne er hjerteskærende pinlige til tider, fordi man kan se, at folk læser op fra en teleprompter, etc.

Men indholdet er sejt. Sora, Search, Projects, Canvas, den ret vilde avancerede voice-mode (nu med video), osv.

Nogle af de nye features er “outside Europe” takket være DMA Act, AI Act, GDPR og hvad ved jeg.

Men det kommer vel på et tidspunkt.

Nå jo, der kommer også - i det nye år - en fed mulighed for at træne/fine-tune sin egen model med sine eksempler og sin data.

Det var dét. Kun to emner, nemlig China & Copilot, og så kan I holde weekend! Jeg fortsætter min desperate kamp for at indhente det tabte mht. at drikke de mange øl fra mine to julekalendere, men jeg kan ikke love noget. Vi skal jo også til at have gang i Team Tramp, som går ud på at søsætte en trampolin holdt oppe af vinposer til Folkemødet på Bornholm. Stay tuned! Fortæl mig alt muligt på mogensxy@gmail.com.




White paper
SAP: Skab værdi og minimér omkostninger med effektiv dokumenthåndtering