Microsoft-licenser - nu med gratis glæder

Kunderne har længe været sure, og nu tager Microsoft konsekvensen og forsyner sit udskældte Software Assurance-opgraderingsprogram med en række gratis ydelser.

Fra 1. september udbygger Microsoft opgraderingssystemet Software Assurance (SA) med godbidder som gratis support, uddannelse, installations-værktøjer, ret til at bruge Microsoft-programmer på hjemme-pc'en og rabatter på visse andre Microsoft-produkter. Altsammen dog noget afhængigt af, hvilken licenstype - og hvor mange licenser - man har købt.

SA blev introduceret allerede i 2001 sammen med Microsofts nye koncept for volumen-licenser, kaldet Licensing 6.0. Både analytikere og brugere var straks på barrikaderne med beskyldninger om, at Licensing 6.0 og SA ikke var andet end en skjult prisforhøjelse, og siden har kritikken føget vidt og bredt.

Manglende brugertilslutning betød, at det nye system først blev til virkelighed sidste efterår.

- Vi imødekommer vore kunder, som har ønsket mere for pengene med Software Assurance. Vi har lært af vore fejl med Licensing 6.0, erkender Rebecca LaBrunerie, produktchef for Microsofts globale licens-/pris-aktiviteter.

- De nye tilføjelser til SA er et resultat af en rundspørge blandt 2.500 Microsoft-kunder i hele verden, tilføjer hun.

- Microsoft forsøger at gyde olie på vandene efter at have gjort mange kunder vrede over de nye licensregler, siger Laura DiDio, senioranalytiker hos The Yankee Group.

Flere formål

Ifølge Rebecca LaBrunerie er ændringerne i SA dog ikke alene møntet på at gøre sure kunder glade. Det handler også om at trække nye kunder til butikken:

- Vi håber meget på, at de nye funktioner vil få flere kunder til at overveje Software Assurance.

Men en udbyggelse af SA var også en tvingende nødvendighed, hvis Microsofts skulle bevare konkurrencedygtigheden over for de ordninger, andre softwareleverandører tilbyder, mener analytikere.

- Microsoft prøver at skubbe flere Software Assurance-aftaler over disken ved at lokke med mere end blot software-opdateringer. Firmaet var pisket til at gøre pakken mere tillokkende, mener forskningschef i IDC, Steve McHale.

- SA koster mere og yder mindre end andre leverandørers tilbud, så Microsoft måtte udbygge ordningen, samstemmer Gartners Alvin Park og fortsætter:

- Microsofts konkurrenter tager ikke bare mindre for deres softwarevedligeholdelses-programmer - de tilbyder også mere for pengene. I Microsofts nuværende program køber man udelukkende retten til at opgradere software til nye versioner, hvorimod konkurrenterne også leverer basal produkt-support.

Og det er ret betydelige tilføjelser, Microsoft nu kommer med - ikke mindst fri adgang til TechNet, support, online-undervisning og "fribilletter" til videreuddannelse. TechNet er Microsofts online-assistance til it-chefer, som kan logge sig på diskussionsgrupper eller chatte med Microsofts egne eksperter.

- Den samlede værdi af indholdet i denne godtepose kan blive betragtelig for den enkelte virksomhed, mener Laura DiDio, som skønner besparelsen i omegnen af 10.000 dollars (cirka 63.000 kroner) for en virksomhed med mellem 100 og 200 ansatte - og helt op til millioner for en meget stor organisation.

Brugerne bør revurdere situationen

Microsofts overordnede licenstyper hedder Open License, Select License og Enterprise Agreement.

SA følger med Enterprise Agreement som fast ekstraudstyr, men koster årligt mellem 25 og 29 procent oven i licensprisen ved køb af andre licenser - og afhængigt af, om der er tale om server- eller pc-programmer.

Til sammenligning tager IBM 25 procent af prisen på en ny licens for support, Oracle 22 procent og de øvrige fra 18 til 22 procent, viser tal fra Gartner, som anbefaler brugere, der hidtil har holdt sig tilbage over for SA, at revurdere situationen.

De nye SA-funktioner, som brugerne fra 1. september vil have til rådighed, vil være bestemt af, hvilket produkt licensen er knyttet til, licenstypen samt antallet af købte licenser. En oversigt over, hvem der får hvad, skulle kunne ses på www.microsoft.com.

Samtlige SA-brugere af Microsofts pc-programmer får automatisk adgang til et nyt "Home Use Program", så den enkelte medarbejder - mod blot at erlægge cd'ens pris - kan få programkopier installeret på sin hjemmecomputer.

Brugerne må dog stadig ikke tage kontorets cd med hjem og installere, men skal rekvirere en ny cd hos Microsoft.

Godt, men ikke nok

Den gratis support, som følger med SA, gælder kun server-programmer, ligesom telefonsupport i almindelig kontortid er forbeholdt brugere af Enterprise Edition-versioner af server-programmerne - og er selv her alene begrænset til købere af visse licenstyper.

Supporten gælder kun daglig ad hoc-problemløsning, mens mere "hard core"-supportfunktioner fortsat vil være omfattet af de servicekontrakter, kunderne har tegnet. Brugere af pc-programmer kan hente en del support via TechNet, siger Microsoft.

Selv om udbygningen af SA er et væsentligt første skridt, er det ifølge Laura DiDio ikke nok. Microsoft kan gøre langt mere for at lappe på misforholdet til kunderne, mener hun.

- Man vinder ikke tillid tilbage fra den ene dag til den anden. Microsoft har et stort job foran sig med at reetablere kundernes tro og tillid, siger Yankee-analytikeren.

Denne artikel stammer fra avisen Computerworld.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
KEYBALANCE A/S
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere