Brand satte fut i kampen om dansk domæne-styring

Branden på hosting-centret InterXion i sidste måned er blevet et vigtigt element i valgkampen, hvor to kandidater kæmper om at overtage styringen af internettets danske domæne-navne. Valgets vinder udpeges om få dage.

Det var måske begyndelsen til enden for en epoke i dansk internethistorie, da brandvæsenets kamp mod flammerne i en transformatorstation i Ballerup natten til den 22. maj bredte sig ind på nabogrunden.

Her, i datacentret Interxions ellers så omhyggeligt sikrede lokaler, blev tusindvis af kunders servere tvunget til at lukke ned i takt med, at strømmen forsvandt fra nødbatterierne og slukningsarbejdet forhindrede opstart af InterXions store generatordrevne nødstrømsanlæg.

Blandt de servere, der gik i sort, var DK Hostmasters navneserver, som står for styringen af Danmarks cirka 900.000 hjemmesider med domænenavnet .dk. Styringen er et tillidshverv, som DK Hostmaster og ejerne, Foreningen Dansk Internet Forum, har haft eneansvar for siden internettet for alvor blev bredt ud i slutningen af 1990'erne.

Branden i maj var langt fra katastrofal for den danske internettrafik. Selvom masser af sites var nede natten igennem, blev selve internettrafikken routet videre til andre servere i andre centre. Men indtil en alternativ nødstrøm kunne etableres adskillige timer senere, var administrationen af de danske hjemmesider sat ud af kraft.

"Det var ikke sket hvis det var os, der havde stået for det. Vi kører med redundante systemer, og det ville have sikret oppetiden selv under sådan en brand, der lagde DK Hostmasters servere ned."

Sådan lyder påstanden fra folkene bag The dotDK Society. De har udfordret DK Hostmasters rolle som domæne-administrator og håber, at IT- og Telestyrelsen snart vil udpege dem som vinder af en igangværende udbudsrunde, hvor de to parter hver især har forsøgt at præsentere sig selv som den mest fornuftige løsning på fremtidens administration af danske domænenavne.

At branden kan komme til at spille en rolle for IT- og Telestyrelsens afgørelse i valget skyldes den til tider aggressive stil, parterne har valgt. Selvom der er et stykke vej endnu op til en normal-beskidt amerikansk præsident-valgkamp, har kandidaterne til domæne-administrator-posten omvendt heller ikke lagt fingrene imellem, når det gjaldt om at få deres egne fordele maksimalt promoveret på modstanderens bekostning.

Således har man i The dotDK Society-lejren fundet anledning til at skrive direkte til IT og Telestyrelsen for at gøre opmærksom på, at modstanderes server var nede under branden - og at domæneadministration ikke ville have været nede, hvis det var The dotDK Society, der havde siddet med tøjlerne.

"Vi har henvendt os til Styrelsen og gjort opmærksom på den nedetid, der var resultat af branden. En nedetid, som kunne være undgået, hvis man - som vi gør det - kørere med redundante systemer," siger Roland LaPlante.

Han er marketingchef hos The dotDK Societys nære samarbejdspartner, det multinationale domænefirma Afilias. Det er dette firma, der skal stå for den praktiske drift af den navnestyringen af danske hjemmesider, hvis IT og Telestyrlesen vælger The dotDK Society som vinder af udbudsrunden.

Direktør Per Kølle fra DK Hostmaster medgiver gerne, at han ikke råder over samme redundans, som modparten kan opstille.

"Vi kunne godt have en ekstra server stående et andet sted, men det ville blive dyrt. Omkostningerne ville simpelthen ikke stå mål med, hvor lille risikoen er, og i forhold til, hvor stort problemet er. I det aktuelle tilfælde var domæneregistreringen sat ud af kraft i seks-syv timer," anfører han.

Til gengæld mener DK Hostmaster, at modparten nødvendigvis vil skulle hæve prisen for domæne-administration med mindst 100 kroner om året. Den kalkule er baseret på, at de fleste andre domæner - eksempelvis .com, .eu m.fl. er 4-5 gange dyrere, end hvad DK Hostmaster afregner i dag.

"Vores detailpris svarer til de andres en gros-pris. Vores system koster i dag 34 millioner kroner, som indgår som betaling for administrationen af de 900.000 danske domæne-navne. Hvis de andre for opgaven, tror jeg prisen vil stige til 200 millioner kroner," lyder det fra Per Kølle.

Ikke overraskende bliver den påstand skudt ned på klos hold straks man ringer til en repræsentant for The dot DK Society.

"Der er bestemt ingen planer om en prisstigning i forhold til de det nuværende niveau for domænestyringen i Danmark," siger Kim Viborg Andersen fra domæneudfordreren.

En nærmere gennemgang af kandidaternes synspunkter kan findes på den uafhængige hjemmeside www.dkregistrar.dk/, der 27. maj var vært for et "valgmøde" med deltagelse af de to kandidater.

Hos IT- og Telestyrelsen oplyses det, at en afgørelse i sagen kan ventes senest inden den 1. juli.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Dinner Roundtable: Sikre og skalerbare løsninger til den moderne komplekse infrastruktu

Traditionelle IT-sikkerhedsløsninger, såsom VPN'er, er ikke længere tilstrækkelige for de avancerede sikkerhedsbehov og kompleksiteten i moderne virksomheder. Det norske nationale cybersikkerhedscenter anbefaler derfor nu at erstatte SSLVPN/WebVPN-løsninger på grund af sårbarheder.

18. september 2024 | Læs mere


Nye forretningsmæssige gevinster med Microsoft Dynamics 365

Eksperter fra CGI stiller skarpt på hvordan, du lærer også hvorfor det er vigtigt at have fokus på både processer, teknologi og mennesker - og hvordan du kommer i gang med løbende optimering af forretningsudvikling.

25. september 2024 | Læs mere


NIS2: Indhold, krav og konsekvenser- sidste chance for at blive klar

Vi sætter på denne dag fokus på hvad NIS2-direktivet kommer til at betyde for din organisation. Du et overblik over direktivet og de skærpede krav, så du undgår bøder og sanktionering.

26. september 2024 | Læs mere