IDC: Office for dyr til private

Microsofts kontorpakke er i forvejen så urealistisk dyr, at private ikke vil købe den. Derfor kan Microsoft forære lærerne Office uden at få resten af markedet på nakken, siger analysebureauet IDC.

3000 kroner er en urealistisk pris, hvis private skal købe en kontorpakke.

Det fastslår Anders Elbak fra analysebureauet IDC, efter at Microsoft har besluttet at forære alle landets 90.000 lærere en gratis version af verdens mest udbredte kontorsoftware, Office.

Microsoft tager normalt 3000 kroner for programmet.

- 3000 kroner er en meget voldsom pris. Et nyt spil koster maksimalt 500 kroner, og kontorpakken er dermed seks til ti gange dyrere. Mange har meget svært ved at se, hvad argumentet skulle være for det, siger Anders Elbak.

- Der er alternativer i dag, selv om de ikke er lette at finde. Alle har efterhånden adgang til en cd-brænder, så mange kopierer bare programmet ulovligt, tilføjer han.

Derfor er der også kun få, som vil blive stødt over, at lærere får et produkt smidt i nakken, som de selv skal betale så meget for, argumenterer han.

Forsøger at vise menneskeligt ansigt

Microsoft kan derfor lancere sin kampagne over for en kernemålgruppe uden de store skadevirkninger. Og lærerne er blevet nøglefigurer i en kamp mellem Suns StarOffice og Microsofts Office herhjemme.

- Hvis lærerne vænner sig til at bruge Microsoft Office, så vil de også foretrække at programmet bruges i undervisningen, og de brænder nok ikke for open source på computerne på skolen, konstaterer Anders Elbak.

Han mener derfor, at Microsoft med sin foræring til lærerne forsøger at imødegå konkurrencen fra Sun.

Men samtidig understreger han, at Microsoft sandsynligvis også mener det, når virksomheden forsøger at vise et mere menneskeligt ansigt end den pengemaskine, som mange forbinder den med.

Sun: Microsoft sætter skolerne i dilemma
Microsofts gave til de danske lærere har også vagt opsigt hos Sun.

Det ser ud, som om Microsoft nu er ved at lægge et nyt prisniveau for, hvad en Office-pakke bør koste, driller Peter Lange, Suns nordeuropæisk produktchef for software.

Han konstaterer, at Microsoft nu tilsyneladende "prisfastsætter efter, hvad folk får i løn".

Sun tager selv 650 kroner plus moms for en enkelt version af StarOffice, men der er rabatordninger, og bliver prisen for høj, så kan brugerne i stedet vælge den gratis Open Office, der indeholder langt de fleste funktioner.

- Microsoft sætter skolerne i et meget stort dilemma: Forventer Microsoft, at lærerne skal bede eleverne om at købe Office? Eller at skolerne skal købe Office? Eller accepterer Microsoft måske piratkopier, spørger Peter Lange retorisk.

Spørgsmålene skyldes, at Suns tilbud om gratis StarOffice ikke kun gælder lærere, men også elever, studerende og uddannelsesinstitutionerne selv. Ifølge Peter Lange 1,1 millioner danskere.

Sun har ingen forventning om selv at komme til at tjene store penge på StarOffice. Derimod er det nødvendigt for selskabet, at der er en kontorpakke, som virker i både Windows og de styresystemer, som Sun udvikler programmer til, Suns eget Solaris og Linux.

- Hvis det skal lykkes, er det afgørende for både også og brugerne, at vi når en kritisk masse, siger Peter Lange om baggrunden for den gratis kontorsoftware.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

04. september 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

18. september 2024 | Læs mere


Nye forretningsmæssige gevinster med Microsoft Dynamics 365

Eksperter fra CGI stiller skarpt på hvordan, du lærer også hvorfor det er vigtigt at have fokus på både processer, teknologi og mennesker - og hvordan du kommer i gang med løbende optimering af forretningsudvikling.

25. september 2024 | Læs mere