Dansk it-forskning halter

It-forskningen i København snøvler efter broderfolkets i nord, hævder kinesisk opgørelse.

It er udpeget som et redskab til at afhjælpe klima-krisen ved at skabe nye måder at effektivisere og nedbringe vores energiforbrug på. Men Danmark bliver ikke kraftcentret for udviklingen af de nytænkende måder at bruge it på.

Det kunne i hvert fald være konklusionen på en opgørelse fra universitetet i Shanghai.

Universitetet har opgjort forskellige typer af forskning rundt omkring i verden og sammenstykket flere rangeringslister. Listen, der vedrører computerforskning, er umiddelbart trist læsning med danske øjne.

På listen “Academic Ranking of World Universities in Computer “ skal man nemlig ned på en 52. plads for at finde noget der klinger dansk, nemlig Københavns Universitet.

De institutter, der er længst fremme i skoene på den front, er Stanford University på førstepladsen og Massachusetts Institute of Technology (MIT) som en meget tæt andenplads. Faktisk skal man ned på en 8. plads for at finde et universitet udenfor USA. Nemlig universitet i Toronto i Canada.

De bedste europæiske universiteter skulle angiveligt være to israelske og Oxford i England. Og nede på en plads nummer 52 finder vi altså Københavns Universitet. København befinder sig dog på en plads mellem 52 og 75, da alle universiteter med samme pointtal er sidestillet.

Da listen udelukkende fokuserer på ”computer science”, så er det dog en anelse bemærkelsesværdigt, at hverken Danmarks Tekniske Universitet eller IT Universitetet i København er nævnt.

Norge er bedre
Men uanset om kineserne har fået de bedste danske resultater med i undersøgelsen eller ej, så skal vi i den pågældende undersøgelse forholde os til, at Norge klemmer sig foran os. Norge finder man på en plads nummer 49 i verden. Kigger man udelukkende på europæiske universiteter, så kan nordmændenes resultater indbringe dem en 7. plads i Europa sammen med et tysk og italiensk universitet.

"Det er fantastisk og viser, at vi er på rette vej. IT-forskingen i i München og Torino har stor prestige, så det er fornemt at få den samme placering som dem. I dag har vi ikke ressourcer til at nå helt op til de allerbedste i Europa som Oxford og Cambridge. De har helt andre ressourcer at drage nytte af," siger institutleder Morten Dæhlen i Oslo til norske UniForum.

Vores svenske broderfolk finder vi i øvrigt i form af Uppsala Universitet, der ligger på en plads mellem 76. og nummer 100.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

04. september 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

18. september 2024 | Læs mere


Nye forretningsmæssige gevinster med Microsoft Dynamics 365

Eksperter fra CGI stiller skarpt på hvordan, du lærer også hvorfor det er vigtigt at have fokus på både processer, teknologi og mennesker - og hvordan du kommer i gang med løbende optimering af forretningsudvikling.

25. september 2024 | Læs mere