Juraprofessor: Nordic Computer eksporterede ikke ulovligt

Nordic Computer vurderede at det it-udstyr, som selskabet ønskede at eksportere til Iran, ikke var underlagt regler for våben-eksport, siger selskabets juridiske rådgiver.

Professor, dr. jur. Erik Werlauff, der er juridisk rådgiver for nordjyske Nordic Computer, mener at politiet vil få svært ved at få dømt Nordic Computer efter straffelovens paragraf 114 E. Paragraffen, der kan give op til seks års fængsel, er dansk lovs udmøntning af EU's forordning om våbeneksport, som Nordic Computer menes at have forbrudt sig mod.

»Nordic Computer har været i korrespondance med blandt andet PET i denne sag. Nordic Computer har efterfølgende vurderet at de pågældende varer, ikke var produkter, der hører ind under den kategori af teknologi med dobbeltanvendelse, som krævede en ansøgning om eksporttilladelse, da der var tale om almindeligt computerudstyr til banker,« siger Erik Werlauff.

Juraprofessoren påpeger, at paragraf 114 E er en relativt ny og uprøvet lovbestemmelse.

»Det kan godt være at PET ønsker at gøre dette til en prøvesag. Men jeg mener de skyder over målet,« siger Erik Werlauff.

Det synspunkt begrunder Werlauff med, at tre forhold skal være opfyldt, hvis man skal forbryde sig mod paragraf 114 E. For det første skal der være skærpende omstændigheder. For det andet skal man forbryde sig mod loven om ikkespredning og for det tredje skal der være tale om teknologi, som har dobbelt anvendelse.

Werlauff mener at politiet vil få svært ved at bevise alle tre forhold.

»Vi må derfor se om der overhover bliver rejst tiltale. Ellers må vi kæmpe hele vejen i retten,« siger Werlauff.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Jobindex Media A/S
Salg af telemarketing og research for it-branchen, it-kurser og konferencer

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Dinner Roundtable: Sikre og skalerbare løsninger til den moderne komplekse infrastruktur

Traditionelle IT-sikkerhedsløsninger, såsom VPN'er, er ikke længere tilstrækkelige for de avancerede sikkerhedsbehov og kompleksiteten i moderne virksomheder. Det norske nationale cybersikkerhedscenter anbefaler derfor nu at erstatte SSLVPN/WebVPN-løsninger på grund af sårbarheder.

18. september 2024 | Læs mere


Nye forretningsmæssige gevinster med Microsoft Dynamics 365

Eksperter fra CGI stiller skarpt på hvordan, du lærer også hvorfor det er vigtigt at have fokus på både processer, teknologi og mennesker - og hvordan du kommer i gang med løbende optimering af forretningsudvikling.

25. september 2024 | Læs mere


NIS2: Indhold, krav og konsekvenser- sidste chance for at blive klar

Vi sætter på denne dag fokus på hvad NIS2-direktivet kommer til at betyde for din organisation. Du et overblik over direktivet og de skærpede krav, så du undgår bøder og sanktionering.

26. september 2024 | Læs mere