It-importører angiver hinanden for snyd

Importører anmelder konkurrenter, der ikke betaler til elskrot-ordning. Ny rapport skal belyse omfanget af gratister.

Importører og producenter af it, der ikke betaler til den lovpligtige ordning for elskrot, bliver nu kigget efter i sømmene. Miljøstyrelsen har bestilt en rapport, der i løbet af efteråret skal klarlægge antallet af gratister, der snyder sig udenom.

Det såkaldte WEEE-system forpligter importører og producenter til at betale for en miljømæssig forsvarlig bortskaffelse af elektriske produkter. Langt den største del af den samlede mængde er med i ordningen. Alligevel mistænker Miljøstyrelsen, at der stadig er virksomheder, der ikke betaler.

»Vi har fat i den største mængde, men vi formoder, at der måske er nogle parallelimportører, der ikke bidrager,« siger fuldmægtig Lis Vedel, Miljøstyrelsen.

Når redegørelsen er klar sidst på året, vil Miljøstyrelsen bruge den til at få svar på, hvilke importører, de skal gøre en indsats overfor.

Styrelsen får hjælp af virksomheder i it-branchen, der ser en fordel i, at deres konkurrenter betaler deres del af udgifterne til at behandle elskrottet. I WEEE-System forklarer sekretariatsleder Ulf Gilberg, at importørernes omkostninger bliver lavere, jo flere, der er med i ordningen.

»Omkostningerne bliver fordelt på flere, og det bliver billigere for importørerne, jo flere WEEE-systemet servicerer,« siger Ulf Gilberg, WEEE-system.

Han fortæller, at flere it-virksomheder kontakter sekretariatet for at anmelde importører, der ikke findes på sekretariatets hjemmeside weee-system.dk

»Vi modtager jævnligt henvendelser om, at der er virksomheder, der burde stå registreret. Da ordningen var omtalt i pressen i foråret, fik vi en henvendelse hver uge,« siger Ulf Gilberg.

Også Miljøstyrelsen kender til henvendelser fra offentligheden. Fuldmægtig Lis Vedel fortæller, at importørerne kan se en fordel i at sladre om konkurrenterne.

»Virksomhederne vil gerne angive hinanden, for det er konkurrenceforvridende, hvis en importør ikke deltager,« siger Lis Vedel.

Hun oplever, at de importører, der ikke deltager, er positive, når Miljøstyrelsen kontakter dem. Derfor bliver de heller ikke politianmeldt.

»Det vigtigste er, at de importører, der har solgt produktet, også betaler til ordningen. Der har ikke været grund til at politianmelde dem. Når vi kontakter dem, har de alle villet leve op til deres ansvar,« siger Lis Vedel, Miljøstyrelsen.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Dinner Roundtable: Sikre og skalerbare løsninger til den moderne komplekse infrastruktu

Traditionelle IT-sikkerhedsløsninger, såsom VPN'er, er ikke længere tilstrækkelige for de avancerede sikkerhedsbehov og kompleksiteten i moderne virksomheder. Det norske nationale cybersikkerhedscenter anbefaler derfor nu at erstatte SSLVPN/WebVPN-løsninger på grund af sårbarheder.

18. september 2024 | Læs mere


Nye forretningsmæssige gevinster med Microsoft Dynamics 365

Eksperter fra CGI stiller skarpt på hvordan, du lærer også hvorfor det er vigtigt at have fokus på både processer, teknologi og mennesker - og hvordan du kommer i gang med løbende optimering af forretningsudvikling.

25. september 2024 | Læs mere


NIS2: Indhold, krav og konsekvenser- sidste chance for at blive klar

Vi sætter på denne dag fokus på hvad NIS2-direktivet kommer til at betyde for din organisation. Du et overblik over direktivet og de skærpede krav, så du undgår bøder og sanktionering.

26. september 2024 | Læs mere