TDC's malkeko løber tør

Det er slut med, at TDC kan skovle enorme summer ind på sin fastnetforretning. Selv om det tidligere monopolselskab øger sin markedsandel, så falder indtjeningen.

Det er svært for koncernchef Henning Dyremose at tilfredsstille aktionærernes krav til overskud på TDC's tidligere monopolforretning, fastnet.

Selv om det er lykkedes TDC at vinde markedsandele fra konkurrenterne, så falder indtjeningen nemlig hurtigt.

TDC malkeko er begyndt at løbe tør, men der løber stadig guld ud af yveret.

Sidste år faldt overskuddet før af- og nedskrivninger med 12 procent, men der er trods alt stadig 6,1 milliarder kroner at tage af. Det svarer til, at TDC tjener næsten 33 øre før afskrivninger, hver gang danskerne køberne fastnetprodukter for en krone.

I årets sidste tre måneder var faldet i overskuddet dog 23 procent.

Færre penge fra telefonsamtaler

Tilbagegangen skyldes primært, at TDC ikke længere sælger telefonsamtaler for så mange penge. Salget af fastnettrafik faldt med knap en milliard kroner sidste år, hvilket svarer til 13 procent. Igen gik det endnu værre i fjerde kvartal med et fald på 23 procent.

Også salget af kraftige datalinier til erhvervslivet, også kaldet faste kredsløb, går tilbage, med 12 procent. Til gengæld sælger TDC mere af andre datakommunikationsprodukter, og ADSL har æren for, at det område øgede omsætningen med en tredjedel sidste år.

Selv forklarer TDC-ledelsen i regnskabet tilbagegangen med, at myndighederne kræver, at selskabet tager nogle af Europas laveste fastnetpriser, både af de private danskere og af konkurrenterne.

- Det kan man også formulere, som om at markedskræfterne er begyndt at virke, og at vi har fået mere markedsrettede priser, konstaterer Torben Rune, direktør for telekonsulentfirmaet Netplan.

Konkurrenterne bliver hårdere ramt

Han forventer dog, at TDC's konkurrenter på fastnettet i Danmark kommer ud med endnu større tab. For selv om TDC's omsætning og overskud på fastnettede dykkede, særligt i den sidste del af 2002, så øgede selskabet samtidig sin markedsandel. I andet halvår stod TDC således for 65 procent af alle fastnetsamtaler, viser en statistik fra IT- og Telestyrelsen, der blev offentliggjort mandag.

Torben Rune bemærker, at statistikken også viste en stor tilbagegang i antallet af ISDN30-forbindelser. Dem bruger de store virksomheder til deres telefonanlæg.

- Den almindelige økonomiske nedgang rammer også TDC. Der er mindre at snakke i telefon om, når erhvervslivet går i stå, konstaterer Torben Rune.

Han noterer sig også, at TDC har tabt nogle store erhvervskunder sidste år.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Advania Danmark A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

04. september 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

18. september 2024 | Læs mere


Nye forretningsmæssige gevinster med Microsoft Dynamics 365

Eksperter fra CGI stiller skarpt på hvordan, du lærer også hvorfor det er vigtigt at have fokus på både processer, teknologi og mennesker - og hvordan du kommer i gang med løbende optimering af forretningsudvikling.

25. september 2024 | Læs mere