Job-import presser lønnen

Danske arbejdsgivere misbrugere ordning til at presse lønnen på it-jobs i bund, frygter HK. Ordningen var skabt for at få kvalificeret arbejdskraft. I stedet bliver der hentet billig arbejdskraft.

Midt i finanskrisen har danske virksomheder hentet højtkvalificerede udlændinge til Danmark med lønninger, der er under det normale i it-sektoren.

"Vi er ved at få en gruppe udenlandske it-medarbejdere, der arbejder billigere end danskerne og dermed presser lønningerne nedad i hele branchen," siger Morten Skov, politisk-økonomisk sekretær i HK/Privat, til Sam-Data Magasinet.

I sidste halvdel af 2008 blev antallet af billige udenlandske medarbejdere 10-doblet til 1087 i forhold til årets første seks måneders 108. Det på trods af, at finanskrisen for alvor slog i gennem i årets sidste halvdel.

"Netop nu hvor økonomien bremser op, er det bemærkelsesværdigt, at der sker en markant stigning i antallet af arbejdstilladelser, som alene næres af den lavere aflønning," siger Morten Skov.

It-jobkort ordningen blev aftalt for at få mere specialiseret arbejdskraft til landet, da der inden finanskrisen var mangel på kvalificerede medarbejdere. Tidligere skulle udlændingene tjene 450.000 kroner om året, for at komme ind under ordningen, men det blev sænket til 375.000, hvilket svarer til 31.000 om måneden. Det er lavere end normalt i branchen.

"Derfor ser det ud som om, at det alene er arbejdsgiverne i Danmark, som opnår fordelene ved ordningen med jobkort. Det er grunden til, at vi vil holde øje med, om væksten i antallet af arbejdstilladelser fortsætter med at stige," siger Morten Skov.

HK og Sam-Data vil holde øje med udviklingen og presset på danske lønninger.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere