Fiasko for ægte bredbånd i Danmark

En ny statistik fra IT- og Telestyrelsen viser for første gang, at langt de fleste af de såkaldte danske bredbåndskunder slet ikke køber bredbånd, men derimod langsomme ADSL-opkoblinger.

Der er endnu lang vej, til bredbånd slår igennem i Danmark.

Det konstaterer direktør for telekonsulentfirmaet Netplan, Torben Rune, efter IT- og Telestyrelsen i dag, fredag, for første gang frigav tal for, hvor hurtige ADSL-opkoblinger danskerne har.

Statistikken dækker ikke over alle de hastigheder, som ADSL sælges med. Men tendensen er lysende klar. 82 procent af de godt 300.000 danske ADSL-kunder har forbindelser på 512 kbit/s eller langsommere.

Skal være fire gange så hurtigt

Torben Rune gør opmærksom på, at den normale definition på bredbånd kræver fire gange så hurtige opkoblinger, to Mbit/s - vel at mærke i begge retninger. Langt de fleste ADSL-opkoblinger sælges med langsommere hastigheder, når brugeren sender data end ved download.

- Jeg tror, at langt de fleste opkoblinger ikke engang er på 512 kbit/s download, men på 256, siger Torben Rune.

Han konstaterer, at teleselskaberne ikke forsøger at markedsføre bredbåndstjenester. I stedet har de koncentreret sig om at flytte kunderne fra ISDN til ADSL. Der har heller ikke været stor konkurrence om at bringe prisen på de hurtigste opkoblinger ned.

- På den måde ødelægger teleselskaberne det lidt for sig selv. For når der ikke er tilstrækkeligt mange kunder med bredbånd, bliver der heller ikke udviklet de applikationer, som skal lokke kunderne til, forklarer Torben Rune.

Mangler applikationer

Den logik vender dog også den anden vej, og Torben Rune anser netop manglen på applikationer som en væsentlig årsag til, at der kun er knap 50.000 danske ADSL-kunder med hastigheder på over 512 kbit/s.

- Det ligger nogle år ude i fremtiden, inden ægte bredbånd slår igennem i Danmark, konkluderer han.

Når det gælder de knap 154.000 internetbrugere, som kobler sig på nettet via deres tv-kabler, så ser situationen umiddelbart mere opmuntrende ud. Kun knap 22.000 af dem benytter hastigheder under 144 kbit/s, viser den nye statistik.

Tallene er dog ikke umiddelbart sammenlignelige, fordi kabel-tv-kunderne deles om båndbredden i netværket.

TDC sidder på markedet

Den trådløse bredbåndsteknologi FWA ligner fortsat en fiasko herhjemme med 1211 kunder, heraf de 930 hos Sonofon.

På ADSL-markedet fortsætter TDC sin totale dominans. Selskabet sidder nu på flere end fire ud af fem ADSL-opkoblinger og er stort set alene om at drive væksten.

Cybercity og Tiscali går en smule frem med i alt henholdsvis 29.600 og 19.700 kunder, mens Tele2 har omkring 2000 kunder. Telia nåede ifølge egne oplysninger at få knap 3000 kunder, inden selskabet forlod markedet igen.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

04. september 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

18. september 2024 | Læs mere


Nye forretningsmæssige gevinster med Microsoft Dynamics 365

Eksperter fra CGI stiller skarpt på hvordan, du lærer også hvorfor det er vigtigt at have fokus på både processer, teknologi og mennesker - og hvordan du kommer i gang med løbende optimering af forretningsudvikling.

25. september 2024 | Læs mere