Flere skeletter ud af Telia-skabet

Telia har fundet yderligere en halv milliard kroner, som det danske fastnetselskab var pumpet op med. Samtidig mister selskabet de gode kunder.

Telia Sonera har fundet flere skeletter i skabene i det danske hovedkontor i Glostrup, da selskabet havde de store fejekoste fremme i slutningen af sidste år.

Allerede i efteråret barberede selskabet 2,5 milliarder kroner af den værdi, som det danske selskab står opført til i regnskabet for den finsk-svenske telekoncern.

Så skulle man tro, at den danske investering var ved at være afskrevet, men nej. I forbindelse med hovedrengøringen er der dukket yderligere en lille halv milliard kroner op, som også skal skyldes ud i toilettet.

Oppustede værdier

Ifølge bestyrelsesformanden for de danske Telia-selskaber, Terje Christoffersen, fandt Telia de oppustede værdier, da ledelsen svingede gulvmoppen i hver en afkrog af virksomheden.

- Nedskrivningen er en konsekvens af vores vurdering af, hvor stor fortjeneste vi kan generere fremover, siger Terje Christoffersen.

Han afviser at oplyse, hvor meget Telia Sonera i dag mener, at det danske fastnetselskab er værd.

Han fastslår dog, at der nu er ryddet op, så selskabet kan tabe langt færre penge i år.

Kunderne forsvandt

Det kan også kun gå fremad. Sidste år blev en katastrofe, hvor Telia sagde farvel til omkring 230 medarbejdere, når løst tilknyttede regnes med. Samtidig blev en række vigtige forretningsområder lukket ned, fordi der ikke var penge i dem, blandt andet ADSL.

Kunderne forsvandt også fra fastnetselskabet.

- Vi har for lavt kundetal, og de omsætter for lidt, konstaterer Terje Christoffersen.

Omsætningen dykkede med 11 procent til 520 millioner kroner. Lidt bedre gik det på grossistmarkedet, hvor salget gik ti procent frem til 365 millioner kroner.

Det skal dog også ses i lyset af, at Telia købte grossistselskabet Powercom i juni 2001, og at Powercom-forretningen derfor tæller med i et helt regnskabsår for første gang.

Dyr omstrukturering

Telia oplyser ikke, hvor mange penge selskabet tabte i Danmark sidste år. Men alene fyringsrunden og omstruktureringen kostede selskabet 423 millioner kroner.

Det store beløb begrunder Terje Christoffersen med, at det er dyrt at lukke forretningsområder ned, fordi der kan være forpligtelser over for leverandører og samarbejdspartnere.

Desuden har Telia allerede taget tabet på den husleje, som selskabet er forpligtet til at betale, selv om medarbejderne er rykket ud af lokalerne.

Bestyrelsesformanden finder dog også lyspunkter i den danske forretning. Det gælder kabel-tv-selskabet Stofa, som nu tjener penge, før der bliver afskrevet på investeringer. Selskabet har 81.000 danske bredbåndskunder.

Mobilkunderne vælter ind

Men frem for alt lyser mobil op. Kunderne væltede ind i mobilforretningen sidste år, og Telia kan nu bryste sig af 466.000 danske mobilkunder, 178.000 flere end ved indgangen til 2002.

Det smittede også af på regnskabet, særligt mod slutningen af året. Således steg omsætningen i årets sidste tre måneder fra 144 millioner kroner i 2001 til 226 millioner kroner sidste år.

Endnu bedre gik det for resultatet før af- og nedskrivninger, som blev reduceret til 21 millioner kroner i de sidste tre måneder. Det er særdeles beskedent sammenlignet med de 208 millioner kroner, som fossede ud af kassen i samme periode året før.

Samlet blev sidste års tab før af- og nedskrivninger dog betragteligt, 412 millioner kroner. I år forventer Terje Christoffersen at gå i nul på det punkt, men i længden er det langt fra nok.

Telia har nemlig store afskrivninger på sine danske mobilinvesteringer, først og fremmest på mobilnetværket og på UMTS-licensen. Næste mål er derfor at nå break even også efter afskrivninger.

- Men det kræver, at vi rykker yderligere en division op og får endnu flere kunder, konstaterer Terje Christoffersen.




IT-JOB

Udviklings- og Forenklingsstyrelsen

Alsidig testmanager til udvikling af vigtige IT-systemer

Udlændinge- og Integrationsministeriet

It-projektleder med international sigte til Schengen-program

Udviklings- og Forenklingsstyrelsen

Test manager med agilt mindset

A/S Bryggeriet Vestfyen

IT-Architect /Administrator
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Jobindex Media A/S
Salg af telemarketing og research for it-branchen, it-kurser og konferencer

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

04. september 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

18. september 2024 | Læs mere


Nye forretningsmæssige gevinster med Microsoft Dynamics 365

Eksperter fra CGI stiller skarpt på hvordan, du lærer også hvorfor det er vigtigt at have fokus på både processer, teknologi og mennesker - og hvordan du kommer i gang med løbende optimering af forretningsudvikling.

25. september 2024 | Læs mere