Merkantildata i strid om dansk opkøb

Det norske Merkantildata har anlagt en voldgiftssag for at slippe for at betale de sidste 27 millioner kroner til stifterne af det danske konsulentfirma Andersen Management International. Handlen har været meget dyr for Merkantildata.

Merkantildata forsøger nu at redde noget af det tabte i en af de mest lukrative handler, der nogensinde er gennemført i den danske konsulentbranche.

Merkantildata har holdt de sidste 27 millioner kroner, som det norske IT-selskab skulle have betalt i aktier til stifterne af konsulentfirmaet Andersen Management International, tilbage.

Samtidig verserer sagen for en dansk voldgiftsret.

Købte i jubelår

I 2000 købte Merkantildata Andersen Management International for 120 millioner kroner, 66 millioner kroner i kontanter og resten i aktier.

Dertil kom, at stifterne, Jon Brüel med 25 procent af aktierne og Michael Moesgaard Andersen med 75 procent, ville få en bonus, hvis selskabet klarede sig godt.

Salgsåret blev helt fantastisk for det relativt lille konsulentfirma, der har specialiseret sig i telebranchen. Andersen Management International har blandt andet rådgivet den danske regering og Telestyrelsen om den danske telepolitik.

Netop det år bankede indtjeningen helt i top med 39 millioner kroner før skat (26,7 millioner kroner efter skat). Det svarede til et overskud på mere end en million kroner per konsulent, der var ansat i virksomheden.

Gigantbonus

Derfor skulle Merkantildata ud med en bonus, hvis størrelse aldrig har været offentliggjort, men som ifølge Computerworld Onlines oplysninger var et stort, tocifret millionbeløb.

Med den danske voldgiftssag forsøger Merkantildata at slippe for at betale de sidste 27 millioner kroner til Jon Brüel og Michael Moesgaard Andersen.

Siden 2000 er det nemlig gået stødt ned ad bakke for Andersen Management International. I 2001 år blev overskuddet minimeret til 4,7 millioner kroner, mens bruttoavancen styrtdykkede fra 57,5 til 30,4 millioner kroner.

Sidste år gik det så helt galt for Andersen Management International, der blev en klods om benet på Merkantildata. I tredje kvartal tabte det danske selskab 4,4 millioner kroner.

Tabet blev reduceret til knap en million kroner i fjerde kvartal, og i efteråret blev Andersen Management International lagt ind under Merkantildatas langt større konsulentvirksomhed Ementor.

Her mener administrerende direktør Finn Hindkjær Pedersen, at det nu er lykkedes at vende Andersen Management International, så virksomheden igen er på ret spor. Han vil dog hverken udtale sig om voldgiftssagen, eller om hvorfor det gik så galt med Andersen Management International i begyndelsen af sidste år.

Forsøgte at købe selskabet tilbage

Ifølge Computerworld Onlines oplysninger skyldes det i høj grad, at Michael Moesgaard Andersen trak sig gradvist fra forretningen. I foråret overlod han direktørstolen til Suzi Lyng Hansen, som Merkantildata siden har skilt sig af med, og i efteråret forlod han selskabet helt.

Michael Moesgaard Andersen tegnede firmaet udadtil og havde mange af de kontakter, der skaffede ordrer. Samtidig kollapsede markedet.

Han forsøgte i en lang periode sidste år at købe sit selskab tilbage fra Merkantildata, erfarer Computerworld Online, men han og Jon Brüels bud var for lave til nordmændene.

Det er ikke lykkedes at få en kommentar fra Michael Moesgaard Andersen, og heller ikke Merkantildatas koncernchef Arne Jensen var umiddelbart tilgængelig.

Ifølge Computerworld Onlines oplysninger er Michael Moesgaard Andersen fortsat bundet af en konkurrenceklausul, der gør, at han ikke må optræde som konsulent i den danske telebranche. Hans konkurrenceklausul i udlandet er dog udløbet.

Michael Moesgaard Andersen har brugt nogle af indtægterne fra salget af sin virksomhed på en investering i teleselskabet CBB Mobil.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

04. september 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

18. september 2024 | Læs mere


Nye forretningsmæssige gevinster med Microsoft Dynamics 365

Eksperter fra CGI stiller skarpt på hvordan, du lærer også hvorfor det er vigtigt at have fokus på både processer, teknologi og mennesker - og hvordan du kommer i gang med løbende optimering af forretningsudvikling.

25. september 2024 | Læs mere