Engodsag.dk blev global fiasko

I bedste Skype-stil forsøgte succesfulde Engodsag.dk at blive det næste globale internet-hit. Det slog fejl, og nu kæmper den gode sag med at overleve som ren dansk godgørenhed.

Netnødhjælps-virksomheden Engodsag.dk er kommet i så alvorligt uføre, at virksomheden nu selv kunne have brug for nødhjælp. Et ambitiøst forsøg på at gøre tjenesten international er slået fuldstændigt fejl.

For nylig måtte Engodsag.dk A/S fremlægge er blodigt rødt regnskab med et underskud på ni millioner kroner. Selskabet er i dag kun en skygge af sig selv: Da Engodsag kørte bedst i 2008 var der 14 fuldtidsmedarbejdere samt det samme antal praktikanter. I dag er der fire og en halv medarbejder tilbage i firmaet i Århus.

At det er gået dårligt for den gode sag skyldes én ting, forklarer direktør Mads Ellegaard: Selskabet gik i gang med en storstilet international satsning på det dårligste tænkelige tidspunkt, nemlig da Finanskrisen for alvor brød igennem i oktober 2008. Satsningen på at overføre EnGodsag-konceptet til lande som England, Tyskland og Frankrig kom til at koste millioner af kroner mere end beregnet - og slog alligevel fuldstændigt fejl.

EnGodSag syntes ellers at ride på en bølge af succes sidste år. Selskabet fik ti millioner kroner fra det århusianske investorfirma Firmainvest A/S, og senere kom en aftale i stand med Myspace, som skulle betyde lanceringen af EnGodsag i syv lande på én gang. Selskabet gik i gang med at rekruttere fransk- og italiensk-talende sælgere og misisonen om at blive velgørendhedens svar på Skype så ud til at ligge lige for, fortalte Mads Ellegaard dengang til CRNs søstersite ComON:

»Ligesom Skype revolutionerede den måde, vi kommunikerer på, så er Engodsag.dk banebrydende i forhold til fundraising på nettet. Velgørenhed er normalt noget med løftede pegefingre og penge op af egen lomme. Vi lægger ansvaret over på virksomhederne, og sikrer forbrugerne en nem, gratis og uhøjtidelig måde at gøre en forskel på,« sagde han.


I dag er holdningen noget mere nøgtern. De internationale sites, der har aftaler med EnGodSag, kører stadigt videre, men alle ambitioner om at vokse internationalt er opgivet.


Ifølge ledelsesberetningen er internationaliseringen nu stillet i bero efter en række uforudsete problemstillinger omkring it og lønninger.
”Internationaliseringen medførte meget store omkostninger. Vi måtte ansætte folk mens lønningerne var på det højeste – og gik i gang lige da krisen satte ind. Det var det værst tænkelige tidspunkt. Samtidigt viste det sig at være vanvittig dyrt at imødekomme de forskelligartede krav på forskellige nationale markeder. Selvom man havde en aftale med én partner på internationalt plan, var der vidt forskellige ting, der skulle opfyldes i forskellige lande, hvor vedkommende var til stede. Det overraskede os, hvor store forskelle, der var mellem landene,” fortæller Mads Ellegaard i dag.

Firmaets koncept er baseret på aftaler med netbutikker, der sender en del af profitten videre til velgørende formål, som den nethandlende selv vælger. Dermed er donationen gratis for brugerne. Engodsag.dk tager selv en fjerdedel af donationen. I 2007 donerede Engodsag.dk 1,4 millioner kroner, men sidste år blev det kun til 987.000 kroner til velgørenheden.
 

Ifølge ledelsesberetningen i det nylige årsregnskab arbejdes der på højtryk i Engodsag.dk for at sikre, at virksomheden fortsat kan tilpasses den nye situation.
 




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere