Kvinder skal redde it-kanalen

De europæiske it-virksomheder mangler omkring 300.000 kvalificerede personer. EU satser nu på at få flere kvinder til at vælge en karriere i it-faget.

Den skæve kønsfordeling i it-branchen og den udbredte mangel på kvalificerede medarbejdere har fået EU til at starte en nyt initiativ, der skal tiltrække kvinder til it-faget.

»Kom ud af mørket og grib it-chancen« lød EU-Kommissionens opfordring til kvinderne på en konference, som blev afholdt i går inden den internationale kvindedag, der finder sted den 8. marts i Bruxelles.

Der mangler omkring 300.000 kvalificerede personer i den europæiske it-branche, som ellers bidrager til en fjerdedel af EU's samlede vækst.

»Det er uacceptabelt, at der i Europa mangler kvalificeret IKT-personale. Hvis manglen på dataloger og ingeniører ikke afhjælpes, vil det i sidste instans svække Europas økonomiske vækst, og Europa risikerer at tabe terræn i forhold til de asiatiske konkurrenter,« sagde EU-kommissær Viviane Reding.

Antallet af færdiguddannede ingeniører i EU er steget fra 150.965 i 1998 til 320.950 i 2004, men den årlige vækstrate er faldet fra 60 pct. i 1998 til 10 pct. i 2004. I USA er procentsatsen af førsteårsstuderende, der anfører datalogi/datamatik som deres foretrukne hovedfag, faldet fra næsten 4 pct. til 1 pct., det laveste tal for faget siden 1977.

I nogle lande som Østrig, Portugal og Polen er antallet af kvindelige dataloger faldet drastisk fra 1998 til 2005, og andelen af kvindelige ingeniører i hele EU var kun på 19 pct. i 2004.

»Vi må bekæmpe de udbredte stereotype opfattelser, der beskriver en IKT-karriere som kedelig og for teknisk for kvinder, og i stedet opfordre kvinder til at slå igennem i denne spændende, innovative og mangestrengede sektor,« siger Viviane Reding.

Hun vil sammen med industrien igangsætte en »europæisk kodeks for bedste praksis for kvinder i IKT«. EU startede allerede for to år siden et pilotprojekt kaldet »følordningstiltaget«, der tilbyder yngre kvinder oplevelsen at ledsage en kvindelig topleder, der arbejder i it-sektoren, i løbet af en typisk arbejdsdag.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Despec Denmark A/S
Distributør af forbrugsstoffer, printere, it-tilbehør, mobility-tilbehør, ergonomiske produkter, kontor-maskiner og -tilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere