TDC vinder domæne fra utilfreds kunde

TDC har vundet retten til domænenavnet teledenmark.dk, som en sur kunde havde registreret. Men teleselskabet skal ikke bruge navnet til noget, for det vil aldrig nogensinde benytte navnet Tele Danmark igen.

Timingen var måske lidt uheldig. Mens TDC's hjemmeside fortæller, at selskabet ikke vil bruge navnet Tele Danmark mere, vinder koncernen efter en årelang strid retten til domænenavnet teledenmark.dk.

Det er Klagenævnet for Domænenavne, der har afgjort striden. Den opstod, da en multimediedesigner-studerende - og oprørt TDC-kunde - fra Tønder i april 2001 registrerede det famøse domæne, hvor teleselskabets navn så at sige er oversat til engelsk.

TDC troede, at den studerende var i færd med at etablere sit eget teleselskab, og at han derfor ville kapre de kunder, som tastede Tele Danmark-navnet forkert i browseren.

Hjemmesiden teledenmark.dk viste nemlig følgende hilsen: "On the 1st of July 2002, we got an offer for you" (Den 1. juli 2002 har vi et tilbud til dig).

Hjemmeside var et CV

Men tilbudet var ikke konkurrencedygtig telefoni. Den 1. juli skulle den studerende og nogle af hans studiekammerater afslutte deres uddannelse til multimediedesignere og var dermed jobsøgende.

Formålet med hjemmesiden var derfor blot at fungere som CV for de studerende. Derudover blev der også plads til at en opfordring til at stemme på Anders Fogh Rasmussen ved valget 20. november 2001.

Sådan forklares det i baggrunden for den afgørelse, som klagenævnet netop har truffet.

At den studerende nogensinde registrerede domænet teledenmark.dk har en simpel forklaring:

I forbindelse med sin uddannelse var han nødt til at have en ADSL-forbindelse, men da TDC har "monopollignende status" i Tønder, følte han sig "stavnsbundet til at være kunde" hos teleselskabet.

TDC forlangte at få domænet og henviste til varemærkeloven.

TDC siger farvel til Tele Danmark - men goddag til domænenavnet teledenmark.dk.
Ytringsfrihed
Selskabet har for længst registreret navnet Tele Danmark som et varemærke, og teledenmark.dk kunne nemt forveksles med teledanmark.dk, der indtil for nylig var en vigtig del af TDC's ansigt udadtil på internettet.

Den forklaring købte den studerende - ifølge klagenævnet - ikke. Han mente, at han blot udnyttede individets grundlovssikrede ytringsfrihed.

Klagenævnet er ikke i tvivl: Den studerende har været "illoyal og chikanøs", og ved at registrere et domænenavn, der ligger så tæt op af Tele Danmark-navnet, er der tale om "en åbenlys
krænkelse af klagerens (TDC, red.) legitime interesser".

Trods flere henvendelser er det ikke lykkedes Computerworld Online at få svar på, hvad TDC vil bruge sit nye domænenavn til.

Relevant link

Klagenævnet for Domænenavnes afgørelse (PDF)




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

04. september 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

18. september 2024 | Læs mere


Nye forretningsmæssige gevinster med Microsoft Dynamics 365

Eksperter fra CGI stiller skarpt på hvordan, du lærer også hvorfor det er vigtigt at have fokus på både processer, teknologi og mennesker - og hvordan du kommer i gang med løbende optimering af forretningsudvikling.

25. september 2024 | Læs mere