Analytiker: Mobilselskaber spilder penge

Kunderne kommer i sidste ende til at betale for, at mobilselskaber ikke kan finde ud af at samarbejde om at bygge deres netværk, fastslår direktør Torben Rune, telekonsulentfirmaet Netplan.

Ualmindelige unødige ekstraomkostninger.

Sådan betegner direktør Torben Rune fra telekonsulentfirmaet Netplan det, at de danske mobilselskaber skal bygge hver deres netværk til den kommende mobilteknologi UMTS, også kaldet 3G.

Det er ikke lykkedes mobilselskaberne at blive enige om et oplæg til videnskabsminister Helge Sander (V) om, hvordan deling af netværk skal foregå. Det på trods af, at mobilselskaberne kan spare milliarder af kroner på at arbejde sammen.

- Det er en voldsom ekstra byrde, at teleselskaberne skal bygge hver deres 3G-net i stedet for at nøjes med ét fælles net og dermed en fjerdedel af omkostningerne, siger Torben Rune.

Han anslår, at det vil koste hvert selskab mindst tre milliarder kroner at bygge UMTS-netværket, så det lever op til myndighedernes krav om at dække 80 procent af befolkningen. Den potentielle besparelse ved kun at bygge ét netværk er derfor ni milliarder kroner.

Torben Rune forstår derfor ikke, at mobilselskaberne ikke kunne enes om et oplæg til samarbejde. Han mener, at konkurrencehensyn får teleselskaberne til at ønske deres egne netværk.

- Det viser, at konkurrencen virker, men som kunde må man gang på gang forbløffes, for kunderne betaler gildet, siger han.

- På den ene side er der tale om, at nogle af selskaberne er så fallerede, at de ikke har råd til salt til et æg. På den anden sider bekræfter de hinanden i, at de selv kan bygge netværk for de penge, de ikke har, tilføjer han.

Torben Rune henviser dermed til de milliardtab, som Telia og Orange har haft i Danmark.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

04. september 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

18. september 2024 | Læs mere


Nye forretningsmæssige gevinster med Microsoft Dynamics 365

Eksperter fra CGI stiller skarpt på hvordan, du lærer også hvorfor det er vigtigt at have fokus på både processer, teknologi og mennesker - og hvordan du kommer i gang med løbende optimering af forretningsudvikling.

25. september 2024 | Læs mere