Peter Warnøes forsøg på at skabe et netværk af IT-selskaber med en lille håndfuld af de tidligere Aston-selskaber som omdrejningspunkt er slået fejl.
- At samle en masse selskaber, som arbejder sammen i en konstruktion som Spirit Group, er ikke noget, jeg vil arbejde videre med. Som det ser ud nu, er ideen svær, og jeg har droppet den oprindelige plan om at finde eksterne investorer, oplyser Peter Warnøe.
I 1999 stiftede han en af landets største finansielle IT-fiaskoer, Aston Group, der havde en gæld på 1,1 milliarder kroner, inden selskabet blev rekonstrueret for godt et år siden.
Købte fire Aston-selskaber
Fire af de oprindeligt syv selskaber i Spirit Group købte Warnøe i 2001 ud af Aston, mens de tre nye virksomheder i venture-selskabet er opkøbt senere.
Peter Warnøe vil ikke sætte tal på, hvor meget han har investeret i etableringen af Spirit Group. Ifølge Computerworld Onlines oplysninger drejer det sig om cirka 12 millioner kroner.
Han oplyser dog, at virksomhederne i gruppen samlet set er så meget værd, at han ikke har sat penge til på Spirit Group.
- Tåler ingen sammenligning med Aston
Warnøe understreger, at han fortsætter sig engagement i de enkelte selskaber i gruppen som hidtil, men han erkender, at navnet og konceptet bag Spirit Group er en saga blot.
- Spirit Group var et projekt mere end et IT-eventyr. Det tåler ingen sammenligning med Aston. Jeg købte nogle ulige selskaber og aktiviteter ud af Aston for at se, om det kunne lykkes at drive dem videre. Det var selvfølgelig målet, og derfor er det ærgerligt, at det ikke er lykkedes med alle selskaberne, siger Peter Warnøe.
Han henviser til to konkurser og det efterfølgende fusionsforsøg mellem konsulentforretningen Spiritech og hardwareforretningen Websales.
Spiritech blev i julen erklæret konkurs og en gæld til Websales på et tocifret millionbeløb var ved også at tvinge Warnøes største Aston-selskab i knæ.
Øvrige selskaber kører godt
Kun en hurtig rekonstruktion og en frivillig akkord med en række kreditorer reddede Websales, hvis egenkapital var tabt med konkursen i søsterselskabet.
Et andet af Aston-selskaberne, Spirit Solutions, gik også konkurs i december, men det skete først et halvt år, efter at Peter Warnøe havde solgt 61 procent af sine aktier i selskabet.
- De øvrige selskaber i gruppen kører godt, så overordnet er jeg godt tilfreds, siger Warnøe.
- Når man er investor, er går noget godt, og noget går skidt. Det er en styrke at holde sig til den investeringsplan, man har for de enkelte selskaber, og det er vigtigt, at man som investor tør tage den barske beslutning om ikke at ville investere mere, forklarer han.
Peter Warnøe oplyser, at han overvejer at lukke holdingselskabet Spirit Group og lægge datterselskaberne over i et af sine andre personlige selskaber.
- Men hvordan det hele bliver endeligt konstrueret, ligger ikke 100 procent fast endnu, siger han.
Ventureselskab
Spirit Group var i modsætning til Aston et ventureselskab, hvor de enkelte selskaber skulle samles under den samme hat, men hvor virksomhederne skulle forblive selvstændige selskaber.
Det princip brød Warnøe med, da han forsøgte at fusionere Websales og Spiritech.
Fusionen er endnu ikke blevet til noget, men Websales arbejder fortsat på at købe nogle af aktiviteterne ud af konkursboet efter Spiritech, oplyser Peter Warnøe, der håber derved at redde nogle arbejdspladser.