Beredskaber kan tale sammen uden Tetra

De eksisterende mobilradioer i de danske beredskabstjenester kan opdateres, så redningsfolk fra de forskellige tjenester kan tale sammen på et skadessted. Det vil være langt billigere end at indføre den digitale Tetra-teknologi i Danmark, vurderer formanden for Mobiltelebranchen.

Tetra er en avanceret teknologi, der kan gøre meget godt for de forskellige beredskaber. Men mindre kan også gøre det, blot ved at opdatere de nuværende analoge systemer.

Den vurdering kommer fra Peer Kølendorf, direktør i telefirmaet Comitel og formand for brancheorganisationen Mobiltelebranchen. Han har tidligere rådgivet regeringen i sager om kommunikation mellem beredskaberne.

Det har ellers været fremme, at Tetra var nødvendigt for at sikre, at alle beredskabstjenester kan tale med hinanden i det samme radiosystem, men beslutningen om at indføre Tetra er endnu ikke truffet.

I mandags valgte Motorola, der ejer den ene af to statslige Tetra-licenser herhjemme, at sige stop til alle investeringer i sit danske Tetra-netværk, hvis ikke regeringen inden tre måneder lemper licensbetingelserne og sikrer selskaber nogle kunder blandt de offentlige beredskaber.

Peer Kølendorf understreger, at det digitale Tetra-system er mere avanceret og har mange flere funktioner, end det nogensinde vil kunne lade sig gøre med de analoge systemer, som beredskaberne benytter i dag.

- Men set fra en samfundsmæssig vinkel må man kigge på, hvor meget guld man har råd til at bruge på disse opgaver, siger Peer Kølendorf.

De nuværende analoge radioer kan nemlig - for en meget lavere pris - opdateres, så beredskaberne bliver i stand til at kommunikere med hinanden.

En mulighed, der har været savnet ved flere store ulykker i de senere år, herunder S-togs-ulykken ved Holte Station eller den store motorvejsulykke ved Vejle sidste år.

Slæber rundt på tre radioer

Beredskaberne har ganske vist skadestedsradioer, der arbejder på samme frekvens og tages i brug ved større ulykker. Men de tvinger blot en brandmænd til at slæbe rundt på både skadestedradioen, sin egen radio fra brandvæsnet samt en GSM-mobiltelefon som backup.

- Noget tyder imidlertid på, at det kun er viljen, der har manglet, til at samle kommunikationen. Det analoge udstyr eksisterer til formålet, og det er primært et spørgsmål om at udskifte nogle af de ældre analoge apparater, siger Peer Kølendorf.

Han tør ikke sætte beløb på, hvad en samlet opdatering af de analoge radiosystemer vil koste, men prisen vil være markant lavere end en satsning på Tetra.

- Selvom man skulle udskifte 80 procent af de analoge terminaler, så vil man stadig kunne få dem meget billigere end Tetra-terminalerne, siger han.

Han efterlyser en diskussion om, hvor godt et system beredskaberne egentlig har brug for og fremhæver Falck som et eksempel. Redningskorpset vurderede for år tilbage, at det analoge system stadig var anvendeligt - også til datatransmission.

- Med Tetra vil det ganske rigtigt være muligt at overføre data meget hurtigere, og Falck kan bruge Tetra til at transmittere video fra ambulancerne. Men det forudsætter, at nogen vil betale for det, siger Peer Kølendorf.

Kølig interesse for Tetra

Gennem sit selskab, Comitel, har Peer Kølendorf selv forsøgt at samle brugerne af radiosystemer om et Tetra-net. Interessen er imidlertid mere end kølig, fortæller han.

- Vi prøvede for nylig at sende et godt tilbud af sted til de 120 største brugere af landmobilradioer i hovedstadsområdet. Ved at skifte til Tetra skulle de bare betale for terminalerne og et symbolsk beløb på 100 kroner om måneden per terminal. Men vi fik ikke en eneste henvendelse, siger Peer Kølendorf.

Hos det danske firma Niros Telecommunication, der udvikler og producerer udstyr til radiokommunikation og både understøtter analog kommunikation og Tetra, er man en smule forbeholden over for Peer Kølendorfs forslag om en opdatering af de eksisterende systemer.

Analoge systemer kan forbedres

- Det er en vanskelig diskussion. Men det er rigtigt, at man for en pose penge kan forbedre de nuværende analoge systemer, siger administrerende direktør Jørgen Lauritzen.

Han advarer dog imod at sætte en opdatering af det analoge system og en Tetra-løsning op mod hinanden.

- Du vil for eksempel aldrig med et analogt system kunne opnå, at alle personer på et skadested kan kommunikere individuelt med hinanden, siger Jørgen Lauritzen.

Diskussionen er netop vanskelig, fordi man med bedre fastlagte procedurer for hele organiseringen af beredskaberne kan nå langt i tilfælde som S-togs- og motorvejsulykkerne, uanset om teknologien er et analogt system eller Tetra, mener Jørgen Lauritzen.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

04. september 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

18. september 2024 | Læs mere


Nye forretningsmæssige gevinster med Microsoft Dynamics 365

Eksperter fra CGI stiller skarpt på hvordan, du lærer også hvorfor det er vigtigt at have fokus på både processer, teknologi og mennesker - og hvordan du kommer i gang med løbende optimering af forretningsudvikling.

25. september 2024 | Læs mere