Nytårstaler: Sluk mobiltelefonen

Både dronningen og statsministeren benyttede nytårstalerne til at slå bremserne i og advare imod bivirkningerne ved informationssamfundet: Vi bliver stressede - så sluk lige den mobiltelefon.

Når landets overhoveder taler til befolkningen, er det med løftede pegefingre over for informationssamfundet.

Dronning Margrethe lagde ud nytårsaften, da hun indledte årets nytårstale med en betragtning om de mange travle danskere:

- Oplysninger, forslag, data kan hentes ind ved at trykke på nogle knapper. Med imponerende fingerfærdighed jongleres der med informationssamfundets muligheder, og man lever tilsyneladende fortroligt med det, sagde Dronningen.

- Men det giver alligevel en stresset hverdag for mange. Helt har vi nok ikke vænnet os til det, fortsatte hun.

Statsminister Anders Fogh Rasmussen (V) holdt sig fra store strategier på IT-området, men løftede i stedet en advarende pegefinger til befolkningen, da han talte nytårsdag:

Lad være at checke mails

- Lad os gøre op med travlhedens tyranni, slukke mobiltelefonen en gang imellem, lade være at checke de sidste e-mails og tage os lidt mere tid til hinanden, sluttede statsministeren sin nytårstale.

De bekymrede miner er for Dronningens vedkommende ikke noget nyt. Nytårsaften 2000 indledte hun sin tale med en advarsel mod den lurende ensomhed, der følger i kølvandet på informationssamfundet.

- De nye muligheder kan være gode og sjove redskaber, men i lutter begejstring over tidens tekniske fremskridt kan det ende med, at ingen får tid til at samle sig om noget, til at være sammen med nogen, til at være noget for andre, sagde hun dengang og fortsatte:

- Den virkelig givende samtale mellem to eller flere, det egentlige nærvær, det kan teknikken ikke klare. Vi kan ikke sidde bag hver vores skærm og tie sammen.

Anderledes optimistisk var daværende statsminister Poul Nyrup Rasmussen (S), som dagen efter, nytårsdag 2001, afleverede følgende salut til befolkningen:

-Jeg vil gerne have et Danmark, der ganske enkelt er verdens bedste IT-nation. Det er ikke en umulig drøm. Det betyder, at alle danskere skal have adgang til internet og mulighed for en e-mail-adresse.

IT-branchen tog citatet til sig, og udtrykket "verdens bedste IT-nation" er blevet brugt vidt og bredt i taler og kronikker lige siden.

Relevante links

Dronningens nytårstale 2002
Anders Fogh Rasmussens nytårstale 2003
Poul Nyrup Rasmussens nytårstale 2001




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Despec Denmark A/S
Distributør af forbrugsstoffer, printere, it-tilbehør, mobility-tilbehør, ergonomiske produkter, kontor-maskiner og -tilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

04. september 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

18. september 2024 | Læs mere


Nye forretningsmæssige gevinster med Microsoft Dynamics 365

Eksperter fra CGI stiller skarpt på hvordan, du lærer også hvorfor det er vigtigt at have fokus på både processer, teknologi og mennesker - og hvordan du kommer i gang med løbende optimering af forretningsudvikling.

25. september 2024 | Læs mere