Pladeselskaber sagsøgt for piratkopier

Canadiske pladeselskaberne er op til tyve år om at betale kvart milliard kroner til musikere.

Pladeselskaberne har i de seneste år fået tildelt astronomiske erstatninger for private borgeres krænkelse af ophavsretten. Nu får de den praksis lige i hovedet igen.

Den canadiske pendant til IFPI er blevet sagsøgt for systematisk krænkelse af ophavsretten. Sagen kan ende i erstatning på helt op til seks milliarder dollars eller 28 milliarder kroner. Krænkelsen er blandt andre gået ud over musikere som Bruce Springsteen og Beyonce. Sagen har kørt siden sidste år, men flere og flere musikere melder sig under fanen. Senest har arvingerne til jazz-trompetisten Chet Baker tilsluttet sig sagsanlægget.

»Pladeselskabernes opførsel bliver sat i relief af deres egen strikse og nådesløse håndhævelse af ophavsretten over for kunderne,« hedder det sagsøgernes anklage.

Systematisk misbrug
Musikerne mener, at pladeselskaberne har krænket deres ophavsret siden 80'erne. På det tidspunkt gjorde en ændring i de canadiske rettighedslove, at pladeselskaberne ikke længere behøver at spørge om lov, hver gang de videreudnytter en sang. Hvis de for eksempel vil udgive en opsamlingscd med julesange, så kan de udgive den og spørge om lov senere.

Lovændringen indførte nemlig en såkald "pending list", hvor pladeselskaberne kan nøjes med at skrive, de har brugt den og den musikers sang. Meningen er så, at de på et senere tidspunkt, når de en gang får tid, skal bede om lov og i øvrigt betale for brugen af sangen. Det har pladeselskaberne bare aldrig rigtig fået tid til, og derfor er listen over misbrugte sange nu vokset til over 300.000. De krænkede musikere tæller alt fra obskure canadiske navne til Bruce Springsteen og Beyonce.

Den canadiske jura-professor Michael Geist skriver på sin blog:

»Det er nok tættere på virkeligheden at kalde 'pending listen' for en 'vidnesbyrd om ophavsretskrænkelse', da hver sang på listen er en indrømmelse fra pladeselskaberne om, at de har brugt en sang uden at spørge om lov og uden at betale en øre for det.«

I alt skylder pladeselskaberne musikerne over 50 millioner canadiske dollars. Det svarer til 230 millioner danske kroner. Sagsøgerne kræver en erstatning på 20.000 canadiske dollars på sang. Det vil sige, at en erstatning kan løbe op i seks milliarder dollars. Det svarer til 28 milliarder kroner.

En lignende situation vil ikke kunne forekomme i Danmark. IFPIs juridiske afdeling oplyser til ComON, at det kræver musikernes eksplicitte tilladelse at genbruge deres sange på cd'er som 'Danske julehits 22'.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, Aarhus: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

21. januar 2025 | Læs mere


Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, København: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

23. januar 2025 | Læs mere


Computerworld Cyber Briefing

Én gang om måneden leverer Computerworld Event et 30 minutters Cyber Briefing, hvor du får overblik over de mest aktuelle angreb, største trusler og tendenser samt giver dig gode råd, der kan implementeres direkte i din it-sikkerhedsafdeling.

03. februar 2025 | Læs mere






White paper
SAP: Skab værdi og minimér omkostninger med effektiv dokumenthåndtering