Politiet sigter Valus-hackernes bagmand

I alt fem personer er nu sigtet i sagen om mikrobetalingssystemet Valus, der blev lagt ned af hackere efter åbningen i maj. Fire af dem aktiverede den kommando, som den femte lagde ud i Computerworld Onlines debatforum.

I bagklogskabens klare lys var det vel lidt uansvarligt, indrømmer den 27-årige mand fra Middelfart, der lagde kimen til en at landets større hackersager.

Søren Christensen, som manden hedder, blev i torsdags sigtet for medvirken til at have hacket Valus.dk, mikrobetalingssystemet der blev lagt ned straks efter åbningen en forårsdag i maj.

Hans forbrydelse er at have skrevet et debatindlæg i Computerworld Onlines debatforum, hvori han beskrev, hvordan man med en enkelt internetadresse, URL, kunne lægge hele Valus-systemet ned.

"Lad være med at klikke - det er jo næsten for let," skrev Søren Christensen bagefter i en parentes.

Men parantesen var forgæves.

Politiet har foretaget yderligere fire sigtelser mod folk, der aktiverede internetadressen, og i hvert fald to af dem oplevede at lægge Valus ned.

Skrev under dæknavn

Den ene af dem er manden, der dækker sig under navnet Cubus, og som Computerworld Online omtalte i sidste uge.

Søren Christensen er ikke bange for at stå frem. Debatindlægget skrev han under dæknavnet "Per Nielsen", men det plejer han at bruge, når han skal registrere sig på nettet, forklarer han.

- Jeg skriver ofte på forskellige sikkerhedslister, og der er det meget naturligt at beskrive i detaljer, hvor man har fundet sikkerhedsfejl i andre systemer. Men jeg må jo indrømme, at dette indlæg ikke blev sendt til en sikkerhedsliste, men til et forum, hvor hvem som helst kigger med, siger Søren Christensen til Computerworld Online.

Søren Christensen arbejder som programmør, og det sikkerhedshul, han påviste i debatforummet, var ikke spor svært at finde frem til, bedyrer han.

I øjeblikket arbejder han fra sit eget firma - bortset fra at politiet efter at have ransaget hans lejlighed også konfiskerede hans to pc'er, så han kun har sin Xbox-spilkonsol tilbage. Nu er han arbejdsløs.

- Det forstår jeg ikke. Beviset ligger jo stadig på Computerworld Onlines debatforum. Og det er fem måneder siden, jeg lagde indlægget derud, så hvad regner de med at finde på min computer nu, spørger Søren Christensen.

Han fortæller, at politiet lovede ham, at han næppe skulle regne med fængselsstraf for sin forseelse. Der kan blive tale om en bøde og eventuel erstatning til Den Norske Bank, der står bag Valus-systemet.

Politiet ønsker nu arbejdsro for at nå til bunds i bevismaterialet, og udover at bekræfte sigtelserne har Københavns Politis bedrageriafdeling ingen kommentarer til sagen.

- Men vi regner ikke med at foretage flere sigtelser i sagen, siger vicekriminalkommissær John Hansen til Computerworld Online.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

04. september 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

18. september 2024 | Læs mere


Nye forretningsmæssige gevinster med Microsoft Dynamics 365

Eksperter fra CGI stiller skarpt på hvordan, du lærer også hvorfor det er vigtigt at have fokus på både processer, teknologi og mennesker - og hvordan du kommer i gang med løbende optimering af forretningsudvikling.

25. september 2024 | Læs mere