Artikel top billede

Sådan undgår du de værste udbudsbrølere

Undgå at lave de åndssvage udbudsbrølere og procedurefejl, som mange gør. Her er en tjekliste.

Et vindende bud på en millionordre sorteret fra på grund af en glemt underskift, er mareridtet hos it-leverandører, der lever af at få ordrer via it-udbud.

Her giver it-rådgivningsvirksomheden Nworks nogle gode råd til, hvordan man undgår de værste udbudsbrølere.

Punkt et er opfyldelse af de formelle krav.

"Mange bliver valgt fra på grund af procedurefejl på et ellers potentielt vindende tilbud," fortæller projektchef Jan Thomasen fra Nworks.

Derfor understreger han, at man bør gøre sig umage med at udfylde udbudsformularerene korrekt og fyldestgørende.

"Eksempelvis så husk at underskrive tilbuddet og vedlæg firmaregnskab, hvis dette kræves" siger han.

En anden ting, der er meget firkantet at skulle følge, er mindstekravene i udbudsmaterialet.

"Hvis der ikke kan svares klart 'JA' på bare et enkelt mindstekrav, så lad være med at byde, da det betyder en frasortering med det samme," siger projektchefen

Hvis man har problemer med at opfylde et mindstekrav, kunne det være en mulighed at opsøge underleverandører og eventuelt danne et konsortium, forklarer Jan Thomasen

Endelig skal man som tilbudsgiver huske at få lavet en juridisk vurdering af kontraktbetingelserne

Det skal gøres senest 14 dage inden udbudsfristen udløber, så eventuelle uacceptable kontraktbetingelser har mulighed for at blive lempet via spørgsmål/svar.

"Alt for ofte bliver juridiske ressourcer inddraget for sent i processen, før tilbudsfristen udløber," fortæller Jan Thomasen, og peger på, at man derved øger risikoen for juridiske fodfejl.

De fem råd

1. Læs grundigt:
Svar entydigt "JA" til mindstekrav. Lad være med at komme med lange forklaringer, som ikke er entydige. Hvis der ikke kan svares klart "JA" på bare et enkelt mindstekrav, så lad være med at byde, da det betyder en frasortering med det samme

2. Vær aktiv:
Brug aktivt den åbne "Spørgsmål & Svar"-proces til at afsøge muligheder for lempelse af krav via forståelsesdefinitioner i forhold til krav, som er svært forståelige eller urealiserbare.

3. Afsøg alternativer:
Såfremt man ikke selv kan opfylde alle mindstekrav og/eller det samlede bud med eventuelle optioner, så afsøg muligheden for at lave konsortier (brug underleverandører).

4. Juridisk vurdering:
Husk at få lavet en intern/ekstern juridisk vurdering af udbudsbetingelserne. Afklar dette senest 14 dage, inden udbudsfristen udløber.

5. Formelle krav:
Opfyld alle de banale/formelle krav, og dobbeltcheck dette, inden tilbuddet afsendes.

Kilde: Nworks




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere