Artikel top billede

Få den bedste og billigste it-løsning via udbud

Her er opskriften på kunsten at lave gode it-udbud, ifølge rådgivningsfirma.

Læs også: Sådan undgår du de værste udbudsbrølere

Vejen mod de bedste it-løsninger til de billigst mulige penge, går gennem grundige og smidige udbud.

Sådan lyder det fra it-rådgivningsfirmaet Nworks, som er specialiseret i it-udbud.

Udbyderen skal gøre sig soleklart, præcis hvad man ønsker af en it-løsning.

"Det bliver ofte undervurderet," fortæller projektchef Jan Thomasen fra Nworks, der peger på, at der simpelthen skal afsættes den nødvendige tid til det.

For der skal være intern enighed om eksempelvis mindstekravene, påpeger han.

På samme måde skal du også gøre dig klart helt fra begyndelsen, hvordan du vil evaluere de indkomne bud. Ligestillingsprincippet og gennemsigtighedsprincippet er afgørende under offentlige udbud, understreger projektchefen.

Organisationen på plads

Endelig opfordrer Jan Thomasen til, at offentlige myndigheder skaber en udbudskultur.

I alle interne afdelinger, som bruger eksterne leverandører, skal "...man anerkende og overordnet forstå de mange regler og bekendtgørelser, man er underlagt i offentlige udbud," siger Jan Thomasen.

I samme boldgade bør en offentlig myndighed etablere et internt udbudskontor, der har 100 procent styr på jura og proces.

"Denne funktion aflaster alle faglige afdelinger, så de kan fokusere på indhold," siger Jan Thomasen.

Men selv når vinderen af et udbud er fundet, kan der opstå problemer, advarer han.

Derfor er det i forhold til implementeringsfasen meget vigtigt, at der beskrives tilstrækkeligt i bilag til kontrakten omkring implementeringsprocessen og test af kravene.

"Tvister opstår ofte omkring det, der blev glemt i kontrakten," advarer Jan Thomasen.

Læs også: Sådan undgår du de værste udbudsbrølere

Fem gode råd til udbyderen

1. Kultur

Skab en kultur i alle interne faglige afdelinger, som indkøber løsninger fra eksterne leverandører, hvor man anerkender og overordnet forstår de mange regler og bekendtgørelser, man er underlagt i offentlige udbud.

2. Proces

Etabler et internt udbudskontor, som besidder de rette procesmæssige og juridiske kompetencer for håndtering af alle detaljer i udbudsprocessen.

3. Indhold

Vær grundig i behovsafklaring til nye løsninger, og vær grundig omkring prioritering af behov, når der skal opstilles krav til den nye løsning.

4. Evaluering

Skab tidligt intern enighed omkring evalueringskriterier og beskriv i detaljer i udbudsmaterialet, hvordan evalueringen vil blive foretaget, således at ligestillingsprincippet og gennemsigtighedsprincippet klart overholdes.

5. Tænk implementering

Leverandøren er valgt og kontrakten underskrevet. Har begge parter nu samme holdning til hvad så skal ske? Det er meget vigtigt at der via proces og erfaring aftales så meget som det muligt i bilag til kontrakten omkring implementering af kravene til det faglige indhold.

Kilde: Nworks

Læs også: Sådan undgår du de værste udbudsbrølere




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Despec Denmark A/S
Distributør af forbrugsstoffer, printere, it-tilbehør, mobility-tilbehør, ergonomiske produkter, kontor-maskiner og -tilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere