Artikel top billede

Her er Googles nye super-datacenter

Det nye datacenter i Hamina bruger havvand til køling af serverne.

I weekenden kunne Google indvie sit nye datacenter i en gammel papirfabrik i finske Hamina. Der har allerede på forhånd været stor opmærksomhed omkring det nye datacenter, fordi kølingen sker med vand pumpet op fra havet. Vandet hentes gennem en tunnel i klippen under datacenteret og bruges til at holde serverne kolde gennem varmevekslere. Google har også installeret en vindmølle, der leverer strøm til datacenteret.

For to år siden købte Google området for lidt over 300 millioner kroner af den svenske koncern Stora Enso. Samlet har Google investeret 1,5 mia. kr. i det nye datacenter. Det er en investering, som ikke kan begrundes alene med det finske marked. Men det nye datacenter 150 øst for Helsinki er også tæt på vækstmarkedet Rusland.

Hamina mistede 450 arbejdspladser efter lukningen af papirfabrikken, men til gengæld er der opstået 50 nye arbejdspladser i Googles datacenter. Det er Linux-administratorer, andre tekniske medarbejdere og sikkerhedsfolk, der skal passe på serverne.

Det menes at Google har mellem 900.000 og en million servere - omkring 3 pct. af alle verdens servere - og i sidste uge kunne Google for første gang fremlægge tal for strømforbruget i sine gigantiske datacentre. I det forgangne år har Googles datacentre således brugt 2,26 milliarder kilowatt-timer. Det svarer til strømforbruget i en storby med 200.000 indbyggere.

Google hævder at man har verdens mest energieffektive servere og der eksperimenteres konstant med nye teknologier. Selskabet har blandt andet bygget et datacenter i St. Ghislain tæt på Mons i Belgien, der klarer sig helt uden konventionel køling. Her bruger man fordampet vand, der hentes fra industrifabrikker og renses først.

Den nedenstående video viser Googles nye datacenter i Hamina inden den officielle åbning.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Konica Minolta Business Solutions Denmark A/S
Salg af kopimaskiner, digitale produktionssystemer og it-services.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Dinner Roundtable: Sikre og skalerbare løsninger til den moderne komplekse infrastruktu

Traditionelle IT-sikkerhedsløsninger, såsom VPN'er, er ikke længere tilstrækkelige for de avancerede sikkerhedsbehov og kompleksiteten i moderne virksomheder. Det norske nationale cybersikkerhedscenter anbefaler derfor nu at erstatte SSLVPN/WebVPN-løsninger på grund af sårbarheder.

18. september 2024 | Læs mere


Nye forretningsmæssige gevinster med Microsoft Dynamics 365

Eksperter fra CGI stiller skarpt på hvordan, du lærer også hvorfor det er vigtigt at have fokus på både processer, teknologi og mennesker - og hvordan du kommer i gang med løbende optimering af forretningsudvikling.

25. september 2024 | Læs mere


NIS2: Indhold, krav og konsekvenser- sidste chance for at blive klar

Vi sætter på denne dag fokus på hvad NIS2-direktivet kommer til at betyde for din organisation. Du et overblik over direktivet og de skærpede krav, så du undgår bøder og sanktionering.

26. september 2024 | Læs mere