Artikel top billede

Danskerne vil gerne stemme digitalt

Et flertal af danskerne er klar til at sætte krydset over nettet. Men det bliver ikke muligt foreløbig.

De fleste danskere synes at det er en god idé at kunne stemme hjemmefra via nettet. I en ny rundspørge foretaget af KMD Analyse svarer 65 pct. af de adspurgte, at man bør kunne sætte sit kryds online. Hele 71 pct. ville overveje stemmeafgivelse via digitale brevstemmer i en mobil valgbus, mens 70 procent mener, at digitale stemmebokse i valglokalet er en god idé.

Det ser altså ud til, at vælgerne er klar til at bruge digitale værktøjer i forbindelse med valg. Men det bliver ikke muligt foreløbig. I udlandet har der været flere eksperimenter med internet-valg, men der er også blevet rejst tvivl om sikkerheden i de digitale valg-systemer.

"Der er ingen tvivl om, at det godt kan lade sig gøre rent teknologisk at foretage valget via internettet. Men det ligger ikke lige for, da der er en lang tradition for, at man skal møde personligt frem ved valghandlingen. Det er med til at sikre, at vores valg er anonymt og ikke påvirket af andre, hvilket jeg sagtens kan se det fornuftige i," siger Lars Monrad-Gylling, der er adm. direktør i KMD.

Han mener til gengæld at det kunne være oplagt at bruge digitale valgbusser, hvor blandt andet handicappede og ældre kunne stemme, og digitale stemmebokse på valgstederne kan også blive realitet hurtigere.

"Med en digital afstemningsboks kunne danskerne kende valgresultatet allerede i minutterne efter valgstederne lukker kl. 20.00. Det vil selvfølgelig tage lidt af luften ud af den spænding, der traditionelt er på en valgaften. I sidste ende er det et politisk valg, hvad vi gør fremover, men der er ingen tvivl om, at udviklingen peger i retning mod, at valg bliver mere og mere digitale," siger Lars Monrad-Gylling.

Selvom danskerne altså stadig ikke kan stemme over nettet, har man allerede travlt med at digitalisere administrationen af de danske valg. Mange kommuner anvender allerede digitale valglister og bruger en elektronisk brevstemme-protokotol til at styre brevstemmerne.

"Flere kommuner end nogensinde har valgt at digitalisere de bagvedliggende procedurer mest muligt, og dette folketingsvalg bliver derfor det mest digitale nogensinde," siger Lars Monrad-Gylling.

Teknologirådet forkastede ideen om e-valg fra hjemmet i en rapport i foråret. Dengang konkluderede man at "internetvalg fra hjemmet ikke kan afvikles med tilstrækkelig sikkerhed og vil tendere mod at udelukke vælgere og åbne muligheder for, at stemmer ikke afgives hemmeligt eller afgives under valgpres."

Til gengæld anbefaler Teknologirådet en løsning med valgbusser, hvor man kan stemme fra almindelige computere i busserne.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Dinner Roundtable: Sikre og skalerbare løsninger til den moderne komplekse infrastruktu

Traditionelle IT-sikkerhedsløsninger, såsom VPN'er, er ikke længere tilstrækkelige for de avancerede sikkerhedsbehov og kompleksiteten i moderne virksomheder. Det norske nationale cybersikkerhedscenter anbefaler derfor nu at erstatte SSLVPN/WebVPN-løsninger på grund af sårbarheder.

18. september 2024 | Læs mere


Nye forretningsmæssige gevinster med Microsoft Dynamics 365

Eksperter fra CGI stiller skarpt på hvordan, du lærer også hvorfor det er vigtigt at have fokus på både processer, teknologi og mennesker - og hvordan du kommer i gang med løbende optimering af forretningsudvikling.

25. september 2024 | Læs mere


NIS2: Indhold, krav og konsekvenser- sidste chance for at blive klar

Vi sætter på denne dag fokus på hvad NIS2-direktivet kommer til at betyde for din organisation. Du et overblik over direktivet og de skærpede krav, så du undgår bøder og sanktionering.

26. september 2024 | Læs mere