Artikel top billede

Nu skal bilen selv ringe efter hjælp

Fra 2015 skal alle nye biler udstyres med et system, der selv ringer efter hjælp hvis der sker en ulykke.

EU-Kommissionen har i denne uge vedtaget at alle nye biler fra 2015 skal udstyres med det såkaldte eCall-system, der automatisk ringer efter hjælp hvis der sker en ulykke. Med eCall kan bilen selv ringe til alarmcentralen på 112, og oplyse om, hvor køretøjet befinder sig, selv når passagererne ikke ved eller ikke er i stand til at forklare, hvor de er.

EU forventer at det vil kunne redde 2.500 liv om året og begrænse omfanget af personskader med 10 til 15 pct. Hvert år dør 40.000 mennesker på de europæiske veje og yderligere 1,7 millioner mennesker kommer til skade.

Ifølge beregninger kan eCall give besparelser på op til 195 milliarder kroner i forbindelse med trafikulykker og trafikophobning, hvis alle 230 millioner biler på de europæiske veje udstyres med systemet.

Kommissionens henstilling, som er vedtaget den 8. september, opfordrer medlemsstaterne til at sikre, at mobilnetoperatører opgraderer deres infrastruktur, således at eCalls effektivt videregives til alarmcentraler.

I henstillingen opfordres alle medlemsstater indtrængende til at sikre, at mobilnetoperatørerne behandler opkald fra eCall-udstyr på lige fod med andre 112-opkald - dvs. at de gives prioritet, og at der ikke opkræves gebyr for dem.

Ifølge henstillingen bør medlemsstaterne endvidere sikre, at mobilnetoperatører indfører systemer, der skal identificere eCalls, således at de kan viderestilles til en udrykningstjenestes alarmcentral, som er udstyret til at håndtere disse.

Henstillingen vil snart blive fulgt op af Kommissionens vedtagelse af specifikationer for opgradering af alarmcentraler og et forslag til en forordning, som gør det påkrævet, at eCall-udstyr skal monteres på alle nye modeller af personbiler og lette køretøjer fra 2015 for at opnå en EU-dækkende typegodkendelse.

Det anslås, at eCall-systemet koster under 750 kr. at installere pr. ny bil. eCall-systemet kan angiveligt ikke bruges til at spore køretøjer, fordi det er i "dvale" og ikke sender signaler, førend det aktiveres i forbindelse med en ulykke.

Blot 0,7 pct. af alle personbiler i EU er i øjeblikket udstyret med automatiske alarmopkalds­systemer, og antallet er kun svagt stigende.




IT-JOB

Vive - Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd

Erfaren datamanager med registerkompetencer

Netcompany A/S

IT Consultant

ALD Automotive Danmark A/S

Senior Software Engineer
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Despec Denmark A/S
Distributør af forbrugsstoffer, printere, it-tilbehør, mobility-tilbehør, ergonomiske produkter, kontor-maskiner og -tilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Dinner Roundtable: Sikre og skalerbare løsninger til den moderne komplekse infrastruktur

Traditionelle IT-sikkerhedsløsninger, såsom VPN'er, er ikke længere tilstrækkelige for de avancerede sikkerhedsbehov og kompleksiteten i moderne virksomheder. Det norske nationale cybersikkerhedscenter anbefaler derfor nu at erstatte SSLVPN/WebVPN-løsninger på grund af sårbarheder.

18. september 2024 | Læs mere


Nye forretningsmæssige gevinster med Microsoft Dynamics 365

Eksperter fra CGI stiller skarpt på hvordan, du lærer også hvorfor det er vigtigt at have fokus på både processer, teknologi og mennesker - og hvordan du kommer i gang med løbende optimering af forretningsudvikling.

25. september 2024 | Læs mere


NIS2: Indhold, krav og konsekvenser- sidste chance for at blive klar

Vi sætter på denne dag fokus på hvad NIS2-direktivet kommer til at betyde for din organisation. Du et overblik over direktivet og de skærpede krav, så du undgår bøder og sanktionering.

26. september 2024 | Læs mere