Artikel top billede

Microsoft indbygger virtualisering i Windows 8

For første gang indbygger Microsoft sin virtualiserings-teknologi Hyper-V i et klient-operativsystem.

Microsoft fortæller nu at virtualiserings-teknologien Hyper-V bliver indbygget i det kommende Windows 8. Hyper-V blev oprindelig udviklet til server-udgaven af Windows og det er første gang, at teknologien bliver leveret sammen med et klient-operativsystem. I den såkaldte Hyper-V Manager kan man installere virtuelle maskiner (VM'er), hvor man så kan køre forskellige operativsystemer og applikationer på den samme fysiske computer samtidig.

Hyper-V kan installeres gratis som en ekstra funktion under Windows, men det stiller nogle krav til hardwaren. For at bruge virtualisering kræves en 64-bit processor med 64-bit udgaven af Windows 8 og mindst 4 GB hukommelse. Desuden skal processoren understøtte Second Level Address Translation (SLAT).

Det gælder blandt andet for Intels i3, i5 og i7 processorer samt Barcelona Opteron cpu-modellen fra AMD.

På en maskine med 4 GB hukommelse skulle det være muligt at køre 3-4 VM'er samtidig, ifølge Microsoft.

Hyper-V er ikke mindst interessant for udviklere, som har brug for at teste deres applikationer og websider under forskellige miljøer, men det er formentlig knap så anvendeligt for de fleste private brugere.

Windows 7 indeholder dog også et virtualiseringsværktøj kaldet Virtual PC, som sammen med XP Mode kan hjælpe med at køre gamle XP-applikationer som ikke er kompatible med den seneste generation af Windows.

Der er en række fordele i Hyper-V frem for Virtual PC, herunder at det kan køre operativsystemer fra andre leverandører end Microsoft, som f.eks. Linux, og desuden kan hukommelsen allokeres dynamisk.

Dermed er Hyper-V også et alternativ til desktop-virtualiseringsløsninger som Vmware Player og Virtual Box.

Der er ikke alle programmer, der kører lige godt i en virtuel maskine. Nogle applikationer, som Windows BitLocker og Measured Boot, har brug for mere direkte systemadgang, mens spil og andre programmer der bruger grafik-processoren intensivt måske heller ikke fungerer så godt. Det samme gælder alle programmer, der kræver latenstider på mindre end 10 millisekunder.

Microsoft gør også opmærksom på, at man stadig har brug for en licens til alle de operativsystemer der kører inde i en VM.

Windows 8-brugere kan også glæde sig til, at operativsystemet starter væsentlig hurtigere end forgængerne. Microsoft lover at opstart-tiden er reduceret med 30-70 pct. Det sker med en kombination af en normal nedlukning og dvale-tilstand, hvor system-status gemmes i en lille hibernate-fil på harddisken. Den bliver så indlæst under opstart og sørger for at systemet er klar til brug hurtigt.

Læs mere i den officielle Building Windows 8-blog.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Dinner Roundtable: Sikre og skalerbare løsninger til den moderne komplekse infrastruktur

Traditionelle IT-sikkerhedsløsninger, såsom VPN'er, er ikke længere tilstrækkelige for de avancerede sikkerhedsbehov og kompleksiteten i moderne virksomheder. Det norske nationale cybersikkerhedscenter anbefaler derfor nu at erstatte SSLVPN/WebVPN-løsninger på grund af sårbarheder.

18. september 2024 | Læs mere


Nye forretningsmæssige gevinster med Microsoft Dynamics 365

Eksperter fra CGI stiller skarpt på hvordan, du lærer også hvorfor det er vigtigt at have fokus på både processer, teknologi og mennesker - og hvordan du kommer i gang med løbende optimering af forretningsudvikling.

25. september 2024 | Læs mere


NIS2: Indhold, krav og konsekvenser- sidste chance for at blive klar

Vi sætter på denne dag fokus på hvad NIS2-direktivet kommer til at betyde for din organisation. Du et overblik over direktivet og de skærpede krav, så du undgår bøder og sanktionering.

26. september 2024 | Læs mere