Artikel top billede

Teknologi-profet tror ikke på pc'ens død

Intels teknologi-profet Genevieve Bell mener ikke, at pc'ens dage er talte.

En af de få kvindelige superstjerner i it-branchen er den australske antropolog Genevieve Bell, som i årevis har rejst verden tyndt for Intel for at komme på sporet af, hvordan kulturelle forskelle påvirker vores brug af teknologi. I 2010 blev Genevieve Bell belønnet med sit eget Lab for Interaction & Experience Research hos Intel. Her skal der forskes i, hvordan fremtidens computere kan gøres mere brugervenlige og hvordan brugeren kan sættes i centrum for produktudviklingen.

ComON har tidligere interviewet Genevieve Bell om hendes unikke forskning i samspillet mellem teknologi og samfundsforhold. I denne uge er hun i Europa og ComON fik lejlighed til at snakke med den travle forsker, som altid har kufferten fuld af forunderlige historier om hvordan teknologien forandrer vores dagligdag.

Et af tidens absolut varmeste emner er selvfølgelig det, der går under betegnelsen post-pc-æraen. Altså ideen om, at den gode gamle personlige computer forsvinder og bliver erstatter af små dimser, som vi enten kan have i lommen eller i tasken. Det er fristende at spørge den teknokloge Genevieve Bell, hvordan hun ser på computerens fremtid. Det er for tidligt at afskrive pc'en, mener hun.

"Det er rigtigt at der bliver snakket rigtig meget om post-pc-æraen. Men det, der karaktiserer denne æra, er altså, at der stadig vil være temmelig mange pc'er. Jeg tror ikke på ideen om, at det hele bliver samlet i én enkelt enhed. Det er snarere sådan, at vi får mange forskellige enheder, og der kommer computere i mange genstande som i dag ikke ligefrem kan betegnes som intelligente. Det kan være alt fra mikrobølgeovne til fjernsyn. Så den overordnede tendens er, at computer-teknologien breder sig over mange flere ting i vores hverdag," siger Genevieve Bell til ComON.

Selvom tavlecomputere bliver spået en enorm vækst og efterhånden har ædt sig ind på netbooks - hvor salget er styrtdykket i det sidste år - betyder det ikke, at vi kommer til at smide vores gamle computer ud lige med det samme.

"Lad os bare tage tastaturet som et eksempel. Tastaturet er stadig et utrolig vigtigt kommunikations-middel. Selv iPad har brug for et virtuelt tastatur. Så er det værd at huske, at 70 procent af alle iPads aldrig forlader huset. Så tavlecomputeren er ikke en erstatning for den bærbare computer - den fungerer snarere som et nyt fjernsyn," siger hun.

Strikker huer til computeren

I modsætning til mange andre it-forskere, der så at sige aldrig kommer ud af laboratoriet, har Bell tilbragt rigtig meget tid i felten. Hun har rejst verden rundt for at se, hvordan teknologien bliver brugt i dagligdagen. I et af sine projekter rejste Bell rundt i Asien og besøgte 82 private husholdninger i 16 byer og seks lande i løbet af halvandet år, hvor hun fik fyldt adskillige notesbøger og taget 12.000 billeder - blot for at kunne dokumentere, hvordan den voksende middelklasse i de asiatiske storbyer tager den moderne teknologi til sig. Hvad de bruger den til og - måske endnu vigtigere - hvad de ikke bruger den til.

Derfor er hun også en sprudlende kilde til anekdoter og historier om, hvordan kineserne strikker huer til deres computere, eller om, at inderne svøber deres computere i plastik.

I de kommende år vil regnekraften jo fortsætte med at eksplodere. Hvad kan vi gøre med fremtidens computere, som ikke er muligt i dag?

"En af de personer som jeg interviewede havde en meget morsom sammenligning, som jeg stadig husker meget tydeligt. Han sagde at han tænker på teknologien som en rygsæk fuld af sultne fugleunger. Pointen er, at teknologien hele tiden kræver vores opmærksomhed. Du skal hele tiden fodre den - med energi, kodeord, input af enhver art. Vi har taget os af teknologien i lang tid. Nu er det måske på tide, at teknologien begynder at tage sig af os. Så man kan sige, at fremtidens teknologi vil være mindre krævende. Den kommer måske ikke til at ligne en flok sultne fugleunger helt så meget," lyder svaret fra Bell.

Den vilde teknologi

Et af de koncepter som forskeren har brugt meget tid på, går under betegnelsen "feral technology". Det kan måske bedst oversættes til vild eller utæmmet teknologi. Den australske antropolog fortæller at konceptet opstod ud fra en frustration over, at it-verden er præget af amerikanske sprogbilleder som "information superhighway". Feral er derimod et ærke-australsk begreb.

"Det betyder at noget som før var civiliseret nu er forvildet. Det kan være katte, hunde eller den halve million kameler, som blev importeret til Australien og nu strejfer rundt i ørkenen. Set lidt bredere betyder det, at man starter med noget som er helt under kontrol, og så slipper det løs og lader det sprede sig helt ukontrolleret. Det begynder altså at forvilde. Det gælder selvfølgelig for internettet, men også for mange andre teknologier. De udvikler deres eget liv og spreder sig på helt andre måder end det, man havde tænkt," siger Bell.

Det lyder som en selvmodsigelse for en person, som netop forsøger at forudsige den teknologiske udvikling. Mange af de store it-successer - World Wide Web, Facebook, iPad - kom jo nærmest ud af det blå. Så måske er det slet ikke muligt at forudsige, hvordan teknologien udvikler sig?

"Du kan forudsige nogle generelle brede tendenser, men det er rigtigt at teknologien ofte tager en uventet drejning. Noget af det, som vi kan sige med sikkerhed, er at bestemte ting altid vil fungere. Det gælder teknologier som vil gøre det muligt for os at være sociale, dele ting og oplevelser med andre, vise det til familien. Mennesker elsker historier og vi vil altid have brug for måder at fortælle historier - hvad enten det er fjernsyn, bøger eller noget helt andet," lyder forskerens svar.

Tømmer biler

I øjeblikket beskæftiger forskerne i Bell's Lab for Interaction & Experience Research sig blandt andet med, hvordan mennesker rundt omkring i verden bruger deres biler - og hvad vi propper ind i dem. Det er ikke noget, som vil føre til et nyt og revolutionerende it-produkt lige med det samme. Men det kan hjælpe med at forstå, hvordan man skal designe fremtidens intelligente biler. 

"Vi er rejst rundt i forskellige lande, som Indien, Kina og Brasilien, og så har vi taget folks biler og tømt dem fuldstændig. Vi har taget alt ud og spredt det på et tæppe for at fotografere det. Det giver nogle utroligt interessante og overraskende billeder. Når man tænker over det, så tilbringer vi faktisk rigtig meget tid i vores biler. De genstande, som vi propper ind i dem, fortæller meget om, hvem vi er," siger antropologen.

Bell kigger også på fænomenet "kedsomhed" - et forholdsvis nyt begreb, der først opstod i det 18. århundrede. I vores moderne hyper-kultur har det et negativt skær - men ny forskning viser faktisk at vores hjerne arbejder på højtryk når vi "keder" os. Måske er der brug for planlagt kedsomhed - små tænkepauser - i den travle dagligdag.

Læs også ComONs interview fra januar med Genevieve Bell og se hendes mange foredrag på Youtube.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Dinner Roundtable: Sikre og skalerbare løsninger til den moderne komplekse infrastruktur

Traditionelle IT-sikkerhedsløsninger, såsom VPN'er, er ikke længere tilstrækkelige for de avancerede sikkerhedsbehov og kompleksiteten i moderne virksomheder. Det norske nationale cybersikkerhedscenter anbefaler derfor nu at erstatte SSLVPN/WebVPN-løsninger på grund af sårbarheder.

18. september 2024 | Læs mere


Nye forretningsmæssige gevinster med Microsoft Dynamics 365

Eksperter fra CGI stiller skarpt på hvordan, du lærer også hvorfor det er vigtigt at have fokus på både processer, teknologi og mennesker - og hvordan du kommer i gang med løbende optimering af forretningsudvikling.

25. september 2024 | Læs mere


NIS2: Indhold, krav og konsekvenser- sidste chance for at blive klar

Vi sætter på denne dag fokus på hvad NIS2-direktivet kommer til at betyde for din organisation. Du et overblik over direktivet og de skærpede krav, så du undgår bøder og sanktionering.

26. september 2024 | Læs mere