Ny Orange-direktør: Først overskud om to år

Den nye direktør for det danske Orange-selskab, Richard Moat, er ekspert i at klare sig uden penge fra ejerne. Han får brug for alle sine evner, for han er klar over, at der først kommer sorte tal på bundlinien om to år.

Den nye direktør for Orange i Danmark, Richard Moat, er yderst realistisk, når det gælder udsigterne til at skabe overskud i den danske forretning.

Ganske vist kører Orange allerede nu med driftsoverskud før af- og nedskrivninger (EBITDA) herhjemme. Men både afskrivninger og rentebyrde er store, så næste år vil det ikke lykkes at få sorte tal på bundlinien.

Da tør Richard Moat kun sætte næsen op efter et positivt cash flow, hvilket dækker over, at der går flere penge ind på bankbogen, end der kommer ud.

Direkte adspurgt erkender Richard Moat, at vi når frem til 2004, før underskuddet på bundlinien er vendt til sorte tal.

Svært at leve op til løfte

Det betyder også, at det bliver vanskeligt at leve op til det løfte, som forgængeren, Monique Moullé-Zetterström, gav, allerede da hun startede det daværende Mobilix for fem et halvt år siden. Dengang sagde hun, at i 2007 ville selskabet have betalt alle investeringer tilbage til ejerne.

I alt har Orange investeret omkring fem milliarder kroner i Danmark. Der venter nye milliardinvesteringer i UMTS, men de er ikke med i Monique Moullé-Zetterströms regnestykke.

Det betyder, at hvert af årene fra 2004 til og med 2007 skal give Orange et overskud i Danmark på 1,25 milliarder kroner, når de sorte tal ikke kommer før 2004. Sidste år tabte Orange godt en milliard kroner herhjemme.

Richard Moat søgte selv jobbet som dansk direktør, fordi han ville prøve kræfter med et selskab på et modent mobilmarked.
Foto: Orange
Ved ikke, om det kan nås
Richard Moat ønsker ikke selv at tage opgøret med Monique Moullé-Zetterströms løfter om tilbagebetalingen af den investerede kapital. Tværtimod fastholder de to, at der ikke er nogen ændringer i strategien.

Men spørger man direkte den nye mand i førersædet, om han vil give samme løfte om tilbagebetaling som sin forgænger, svarer han:

- Jeg ved endnu ikke, om vi kan nå det.

Richard Moat ved ellers nok, hvad der kan lade sig gøre rent finansielt i et selskab. Han startede som rendyrket talknuser og arbejdede sig frem til posten som finansdirektør i det oprindelige, britiske Orange-selskab, inden France Telecom købte det.

Startede som talknuser

I dag bryder han sig ikke om betegnelsen talknuser, fordi han har arbejdet med meget andet end regnskaber.

Han kommer fra posten som administrerende direktør for Orange i Thailand, en forretning han har været med til at bygge op helt fra grunden.

Richard Moat søgte selv jobbet som dansk direktør, fordi han ville prøve kræfter med et selskab i en anden situation og på et modent mobilmarked. Så tager han uenigheden mellem det France Telecom-kontrollerede Orange og mindretalsaktionærer i det danske selskab med et skuldertræk.

Uenigheden mellem aktionærerne er opstået, fordi mindretalsaktionærerne med den danske stat i spidsen har afvist at spytte flere penge i den slunkne firmakasse.

Skaffede en million kunder

Med Richard Moat har France Telecom fået en mand, der ikke ligger under for deres pression. Når han skal forklare, hvorfor han blev valgt til jobbet, fremhæver han selv, at han byggede det thailandske selskab op til en million kunder og høj vækst uden at få meget mere end lommepenge med fra moderselskabet.

Det lykkedes, blandt andet fordi han fik hevet lån ud af Alcatel og Motorola, som leverede det thailandske mobilnet. Den form for leverandørfinansiering var tidligere meget udbredt i mobilbranchen.

Den kan også hurtigt gå hen at blive nødvendig for Orange, hvis selskabet skal klare at bygge et UMTS-netværk, uden at ejerne vil af med flere penge. Richard Moat tør dog ikke give noget bud på, om leverandørerne af et dansk UMTS-netværk er klar til at yde lån for at få en ordre.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer og Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

04. september 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

18. september 2024 | Læs mere


Nye forretningsmæssige gevinster med Microsoft Dynamics 365

Eksperter fra CGI stiller skarpt på hvordan, du lærer også hvorfor det er vigtigt at have fokus på både processer, teknologi og mennesker - og hvordan du kommer i gang med løbende optimering af forretningsudvikling.

25. september 2024 | Læs mere