Analytikere: SBC beholder TDC lidt endnu

TDC-koncernens amerikanske ejer solgte i dag sine aktiviteter i Frankrig til Vodafone. Dermed har SBC Communications ikke meget tilbage i Europa, men analytikerne tvivler på, at SBC også er på vej ud af Danmark. Prisen er stadig for høj.

Telekoncernen TDC's ejer, amerikanske SBC Communications, har solgt sin ejerandel i et fransk teleselskab til britiske Vodafone.

SBC har tidligere frasolgt andre af sine europæiske aktiviteter.

Amerikanerne er således ude af Netcom i Norge, Diax i Schweiz og Matav i Ungarn. Nu har SBC kun andele i Belgacom og TDC tilbage, og det efterlader et oplagt spørgsmål:

Er det TDC, der bliver solgt næste gang?

- SBC vil helt sikkert gerne sælge, men det er svært at finde en køber. De mest oplagte købere er nogle af de andre nordiske selskaber eller Deutsche Telekom, men de mangler alle sammen pengene, siger analysechef Kenneth Graversen, Enskilda Securities.

TDC-aktien er billig i øjeblikket. I sidste uge nåede den bunden med en kurs på godt 148 kroner, mens den slog rekord den 22. marts 2000 med en kurs på over 768 kroner.

Nyt navn på listen

Alligevel giver det i dag TDC en kursværdi på omkring 40 milliarder kroner, og det er mange penge for hvilken som helst køber i telebranchen i øjeblikket.

Udover at skulle købe SBC's 42 procent aktieandel i TDC, vil en køber også være forpligtet til at afgive et tilbud til minoritetsaktionærerne, og dermed bliver det en dyr forretning.

Hidtil har det netop været de andre nordiske teleselskaber med Telia i spidsen, der er blevet nævnt som oplagte købere af TDC. Dertil kom også Deutsche Telekom, der ikke har nævneværdige aktiviteter i Danmark eller Schweiz, hvor TDC til gengæld er godt repræsenteret.

Men med Vodafones friske investering i franske Cegetel, der havde til formål at udvide den europæiske dækning, kan der være lavet om på listen over oplagte købere, mener aktieanalytiker Holger Smitt, Sydbank.

Hvis SBC er interesseret i at sælge TDC, kunne han godt forestille sig Vodafone på listen:

- Vodafone og TDC kender hinanden, blandt andet har de indgået roamingaftaler sammen, siger han, om end han ikke forventer at se noget opkøbstilbud på TDC foreløbig.

Vodafone er meget aktive i Sverige, og her har selskabet også indgået samarbejdsaftaler med TDC om markedsføring over for nordiske erhvervskunder.

Fokus på mobiltelefoni

Desuden er TDC og Vodafone begge aktionærer i det polske teleselskab Polkomtel, så selskaberne taler i hvert fald sammen, konstaterer Holger Smitt.

- Konsolideringsbølgen er ikke gået i stå, det har Vodafones køb af Cegetel i dag bevist. Men det er en pæn høj pris, Vodafone skal betale, så der vil formentlig gå noget tid, før de kaster sig ud i investeringer af den art igen, siger Holger Smitt.

Kenneth Graversen mener til gengæld ikke, at Vodafone vil være interesseret som køber af strategiske årsager:

- Vodafone kigger mest på mobiltelefoni, og der passer TDC slet ikke ind med sin omfattende fastnet- og internetforretning, siger Kenneth Graversen.

Og det virker utænkeligt, at TDC skulle frasælge sin mobilforretning, TDC Mobile International. Det er nemlig ikke kun konkurrenten Orange, der mener, at fremtiden er mobil.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Advania Danmark A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

04. september 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

18. september 2024 | Læs mere


Nye forretningsmæssige gevinster med Microsoft Dynamics 365

Eksperter fra CGI stiller skarpt på hvordan, du lærer også hvorfor det er vigtigt at have fokus på både processer, teknologi og mennesker - og hvordan du kommer i gang med løbende optimering af forretningsudvikling.

25. september 2024 | Læs mere