Artikel top billede

Skal alle københavnere have gratis internet?

København kan blive lige så lækker som en iPhone. Se hvordan hovedstaden skal blive et digitalt mekka.

"København skal være som en iPhone". 

Sådan kan man beskrive et af forslagene fra borgmester Frank Jensens supergruppe af erhvervsfolk, der har grublet over, hvordan København kan stige på ranglisten over de mest populære byer at drive virksomhed i.

Frank Jensen samlede i foråret fem erhvervsfolk i Copenhagen Business Task Force, der lige siden har grublet over, hvordan der kommer flere arbejdspladser, mere vækst og mere produktivitet i byen.

Nu er 10 anbefalinger klar i denne lille pixie-bog. For eksempel mener erhvervsgruppen, at hovedstaden kan få et bedre ry, hvis kommunen får en hurtigere sagsbehandling af nye infrastrukturtiltag og der altid tænkes gode parkeringsforhold ind i nye bebyggelser. 


Gratis internet i hele byen

Et andet mere kontroversielt forslag lyder:

"København skal tilbyde gratis internetadgang".

ComON har spurgt ekspertgruppemedlem Jukka Pertola, hvordan gratis internet kan få erhvervslivet til at boome i København.

Han forklarer, at gratis internet ikke i sig selv løser alle problemer, men at gode, hurtige og tilgængelige forbindelser er med til at skabe gode vækstmuligheder.

"Det handler mere om at skabe en teknisk infrastruktur, der er attraktiv nok til at enkelte småvirksomheder, iværksættere og kreative folk kan skabe nogle nye services og nye forretningsidéer og teste dem blandt et levende publikum," siger Jukka Pertola, der til daglig er administrerende direktør i Siemens.

"En måde at forklare det på er iPhonen. iPhonen er en attraktiv platform for applikationsudvikling. Det er derfor, vi har over 400.000 applikationer baseret på iPhone. Det samme miljø skal man skabe i byrummet. Betragt København som en platform, hvor man kan bygge nye idéer på."

Derfor skal turister og københavnere altid være i nærheden af gratis trådløs internet, så de kan bruge de mange applikationer og webtjenester, der bliver skabt. Den gratis adgang kunne samtidigt bruges til at give turister og borgere information fra kommunen, forklarer Jukka Pertola.
Den gratis adgang må dog aldrig konkurrere med eksisterende kommercielle udbydere.

Generelt skal kommunen gå forrest og vise vejen mod en mere digital by. Kommunen skal investere i innovative løsninger og den skal sætte alle de offentlige databaser og oplysninger fri, så der kan skabes nye forretninger på den viden og data, som kommunen har og indsamler.


Et tilbagevendende kontroversielt forslag

Det er langt fra første gang, at politikere ønsker gratis internet i gaderne.

Britta Thomsen (S), dansk eu-parlamentariker, foreslog i 2009, at penge fra landbrugsstøtteordningerne skulle gå til at betale for gratis internet til alle borgere i EU. Et forslag der dog aldrig vandt indpas hos hendes egne partifæller.

Et lidt mere realistisk forslag er under behandling i London lige nu, hvor Virgin vil have lov til at opstille og give gratis internet til byen. Den gratis forbindelse vil dog være meget begrænset i hastighed, og Virgin håber så at kunne tjene penge ved at kræve betaling for hurtigere forbindelser.

Det er heller ikke første gang, at gratis internet er blevet fremhævet som mulighed for at skabe gode betingelser for turister. De høje priser på mobildata betyder nemlig, at turister ikke bruger de mange muligheder, som de potentielt kunne med smatrphones og bærbare enheder.

Ekspertgruppen i København, Copenhagen Business Task Force består ud over Jukka Pertola af tidligere chefredaktør for Børsen, Leif Beck Fallesen, Bente Overgaard (Koncerndirektør i Nykredit og administrerende direktør i PensionDanmark Torben Möger Pedersen.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere