Piratbeskyttelse i Windows XP

Den næste generation af Windows og Office bliver forsynet med en meget skrap kopisikring, der kan skabe problemer for mange ærlige brugere.

Microsoft kunne i sidste uge annoncere det nye navn for sin næste software-generation, "XP", der er en forkortelse for "experience". Men langt mere interessant er det nye system til kopisikring, som er indbygget i operativsystemet Windows XP (tidl. Whistler) og kontorpakken Office XP. Det bliver fremover næsten umuligt at installere Microsoft-programmer mere end to gange på den samme computer.


Systemet til piratbeskyttelse har fået det harmløse navn "Product Activation". Bag navnet gemmer sig en selvødelæggende tidsbombe, der forhindrer at Windows XP kan anvendes i mere end 50 dage. Office XP kan kun startes 50 gange, før programmet bliver ubrugeligt.


Den eneste mulighed for at aktivere Windows eller Office er at registrere produktnøglen via Internet. Programmet kan installeres to gange med den samme produktnøgle.

Eksempelvis kan man installere det nye operativsystem på sin stationære pc og den bærbare computer. Men så er det slut. Hver installation kræver en ny "Product Activation" over Internet, og hvis produktnøglen allerede er brugt to gange, bliver programmet låst og kan ikke aktiveres.


Microsoft fortæller at aktiveringsprocessen er adskilt fra den almindelige, frivillige registrering. Softwarefirmaet garanterer at indtastede personlige oplysninger ikke bliver kørt sammen med informationer, der er indsamlet gennem tvungen produkt-aktivering. Dermed forsøger firmaet at imødegå frygten for, at funktionen kan anvendes til at samle detaljerede oplysninger om kunderne.


Mange Windows-brugere har oplevet at det kan blive nødvendigt at geninstallere operativsystemet - endda flere gange. "Product Activation" har derfor en funktion, som undersøger pc'ens hardware og genererer en "hash-kode", et slags digitalt fingeraftryk, som sendes til Microsoft sammen med produktnøglen. Hvis Windows XP eller Office XP bliver installeret flere gange på den samme maskine, tæller det derfor ikke som en ny installation.


Men "hash-koden" forandrer sig, hvis pc'en bliver opgraderet eller udskiftet. En eller to udskiftede perifæri-enheder vil ikke gøre nogen forskel, ifølge Microsoft, men en større opgradering vil betyde at "hash-koden" ikke bliver genkendt - og dermed kan Windows eller Office ikke aktiveres efter geninstallation, hvis programmet allerede er aktiveret to gange.


Den eneste udvej for kunden er at ringe til Microsofts kundeservice og bede om en manuel aktivering. På baggrund af kundens historie og antallet af tidligere aktiveringer vil Microsoft-medarbejderen så afgøre, om man vil tillade endnu en aktivering med den samme produktnøgle.


Piratbeskyttelsen rammer kun brugere, som køber enkeltversioner af Microsoft-software. Virksomheder får tildelt en unik nøgle til alle de programmer, som de har købt licens til.


(Kilde: Wired)




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer og Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere