Artikel top billede

Mere end 90 procent af de små danske virksomheder har styrket deres it-sikkerhed

De små danske virksomheder tager deres it-sikkerhed mere alvorligt end før, viser ny undersøgelse.

Hele 92 procent af Danmarks cirka 15.000 små virksomheder har i 2024 implementeret en eller flere it-sikkerhedsforanstaltninger.

Undersøgelsen, der er baseret på data indsamlet i foråret 2024, understreger, at it-sikkerhed er blevet en kritisk prioritet for små virksomheder, som i stigende grad tager nødvendige skridt for at beskytte deres digitale aktiver mod potentielle trusler.

Det fremgår af en ny undersøgelse fra Danmarks Statistik.

Opdateringer og backup fylder mest

Blandt de mest udbredte sikkerhedsforanstaltninger er systematisk opdatering af software samt regelmæssig backup af data, som fire ud af fem virksomheder har implementeret for at reducere risikoen for datatab, der kan have alvorlige konsekvenser for virksomhedernes drift.

Samtidig viser undersøgelsen, at 69 procent af virksomhederne valgt at beskytte deres netværk gennem adgangskontrol, der med al tydelighed viser, at beskyttelsen af digitale platforme og informationer også er blevet en nødvendighed for mindre virksomheder, som måske tidligere ikke har haft noget nær samme fokus på disse områder af forretningen.

Hvis man sammenligner med resultaterne fra den tidligere undersøgelse fra 2022, så ser man en generel stigning af brugen af sikkerhedsforanstaltninger.

For hvor virksomhederne i 2022 for 37 procents vedkommende havde mindst to godkendelsesmekanismer, så er det tal nu steget med 10 procent - og næsten oppe på 50 procent i 2024.

Ifølge Andreas Holbak Espersen, der er fungerende branchedirektør i DI Digital, er forklaringen, at stigningen af antallet af cyberangreb har gjort det nødvendigt for selv de mindste virksomheder at forsvare sig bedre.

"De mange cyberangreb på virksomheder og det generelle høje trusselsniveau, der er taget til i kølvandet på krigen i Ukraine, betyder, at også de allermindste og mest udsatte virksomheder i Danmark har øget deres fokus på it-sikkerhed," siger han til Ritzau.

Lille forskel på tværs af brancher

Der er en lille forskel på, hvor meget de forskellige brancher prioriterer it-sikkerhed i deres daglige virke - i hvert fald når det kommer til implementering af sikkerhedsforanstaltninger.

For mens it-sikkerhedsforanstaltningerne er mest udbredt i informations- og kommunikationsbranchen, hvor hele 98 procent af de små virksomheder har indført en eller flere sikkerhedsforanstaltninger, så halter en branche som bygge- og anlægsbranchen samt transportbranchen lidt efter.

Her er det nemlig 'kun' 90-91 procent af de små virksomheder i disse brancher, der har implementeret ét eller flere af foranstaltninger.