Regeringen afviser eDag2-tvang

Videnskabsminister Helge Sander afviser et forslag fra Socialdemokraterne og Det Radikale Venstre om at tvinge kommunerne med i eDag2. Det skriver IT-avisen ComON i denne uge.

De mindre kommuner bliver ikke med lov tvunget til at investere i løsninger til den digitale signatur, så de kan leve op til kravene i eDag2. Det er den politiske udmelding til Folketinget fra Videnskabsminister Helge Sander, Venstre.

»eDag2 er baseret på en frivillig aftale. Regeringen forventer, at alle parter bestræber sig på at efterleve denne aftale,« forklarede Helge Sander i den forgangne uge efter, at Socialdemokraternes it-ordfører Thomas Adelskov havde rejst spørgsmålet i Folketinget.

Efter forslaget erklærede Venstre sig klar til dialog med oppositionspartierne, men den udstrakte hånd, ser nu ud til at være stukket tilbage i lommen igen. Og det ophidser socialdemokraten.

»I praksis er det en aflysning af eDag2, da borgerne ikke længere kan regne med at de efter 1. februar kan kommunikere med deres kommune med den digitale signatur,« siger Thomas Adelskov.

»Samtidig er risikoen ved ikke at få alle med i eDag2 dels en skævvridning af udviklingen i kommunerne, dels at nogle kommuner skubber it-investeringer foran sig, og venter med at foretage dem til de er slået sammen i større kommuner. Det vil ikke være fair over for sammenlægningsparterne,« siger Thomas Adelskov.

Investeringer på stand-by
I svaret til Folketinget henviser Helge Sander til, at samme princip gjorde sig gældende for den første eDag, men at alle alligevel levede op til den. Selv om omfanget af eDag2 er noget større, er det altså stadig frivilligt for kommunerne om, de er klar til er servicere virksomheder og befolkning via den digitale signatur den 1. februar 2005. Lovgivningstvang var ellers kommet på tale efter, at Socialdemokraterne og Det Radikale Venstre erklærede sig villige til at gå ind og tvinge kommunerne i gang med den digitale forvaltning.

Det politiske udspil kom efter, at flere kommuner for et par uger siden her i IT-avisen ComON luftede deres bekymringer over at skulle investere i den digitale løsning, selv om de endnu ikke ved om de skal slås sammen med nabokommunerne, og investeringen dermed kan være spildt.

I forbindelse med opfordringen til regeringen sagde Det Radikale Venstres it-ordfører, Morten Helveg Petersen følgende:

»Uden lovgivning er man på statsligt niveau magtesløs, når man skal gennemføre projekter som eksempelvis eDag2.«




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Despec Denmark A/S
Distributør af forbrugsstoffer, printere, it-tilbehør, mobility-tilbehør, ergonomiske produkter, kontor-maskiner og -tilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere