IBM og Intel skruer på taktfrekvensen

Små tegn på, at gigahertz-kapløbet måske ikke er slut alligevel. IBM og Intel lufter chips på den rigtige side af 4 GHz.

Både IBM og Intel er kommet med forsigtige udmeldinger der tyder på, at taktfrekvensen måske tager et spring opad i kommende processor-generationer. Intel har ellers aflyst gigahertz-kapløbet og vil hellere snakke om, hvordan strømforbruget kan bringes ned, men firmaet har nu meldt ud, at de nye 65-nanometer-modeller kan klare en taktfrekvens på op til 4,5 GHz.

Udmeldingen kom i forbindelse med International Solid-State Circuits Conference (ISSCC) 2006 og tolkes som et signal om, at Intel måske ikke er helt færdig med at skrue på taktfrekvensen. Den hurtigste processor fra Intel i dag er en Pentium 4 672 med 3,8 GHz (90-nanometer-kerne).

På samme konference har IBM forkyndt at selskabets kommende Power6-processorer kan klare 5 GHz og endnu højere taktfrekvenser. Det er lidt af et spring for IBM, som i øjeblikket må nøjes med 2,2 GHz i sin Power5+ arkitektur. Mod slutningen af det indeværende år skulle IBM være klar med en 3 GHz Power5+ processor, og til næste år kommer så springet til Power6 med betydelig højere taktfrekvenser.

Men der er to andre tendenser, som formentlig kommer til at præge processor-markedet endnu stærkere. Den ene er skiftet til flerkerne-processorer, der allerede er i fuld gang. Modeller med otte, 16 eller 32 kerner er allerede på tegnebrættet. Den anden er springet fra 32- til 64-bit-teknologi, som dog kan tage lang tid.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer og Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere