TDC investerer massivt i mobilt bredbånd

Mens teleselskaber over hele verden holder foden på bremsen og udsætter deres investeringer, så trykker TDC speederen i bund. På fire år skal der investeres 7,5 milliarder kroner i mobilt bredbånd i Danmark, langt mere end regeringen kræver med sin UMTS-licens.

TDC har slået turboen til og planlægger at drøne forbi alle konkurrenter på det danske marked, når det gælder investeringen i mobile datateknologier.

En ansøgning om et lån på knap 1,5 milliarder kroner, som TDC har sendt til Den Europæiske Investeringsbank, viser, at Danmarks største teleselskab vil investere hele 7,5 milliarder kroner i mobilt bredbånd herhjemme, regnet fra sidste år og frem til år 2004.

Ifølge ansøgningen skal pengene både bruges til de eksisterende GSM-net, som skal opgraderes med GPRS-teknologien, og til de kommende UMTS-licenser.

Langt større investeringer end krævet

TDC har dermed et langt større investeringsbudget end hidtil antaget inden for UMTS. Det forventes kun at koste omkring tre milliarder kroner at leve op til de danske myndigheders krav om, at 80 procent af befolkningen skal have adgang til UMTS i 2008.

- En investering på 7,5 milliarder kroner er højere end de tal, som TDC selv har indikeret tidligere. Det tyder på, at TDC forsøger at sætte konkurrenterne skakmat ved at lave en hurtig udbygning med UMTS for derefter at kunne fastslå, at selskabet har den bedste dækning herhjemme, siger teleanalytikeren John Strand, Strand Consult.

UMTS har ellers været præget af store forsinkelser, og det kniber stadig med at frembringe de nødvendige telefoner. Samtidig viser nye tal fra IT- og Telestyrelsen, at kunderne ikke tager den eksisterende datateknologi, GPRS, til sig.

Konkurrent: Ambitiøs plan
Stort set alle andre teleselskaber verden over er meget tilbageholdende med deres investeringer. Administrerende direktør Jesper Brøckner Nielsen, Telia Mobile, betegner konkurrentens planer som "spændende".

- Man kan leve op til myndighedernes krav meget billigere, så det lyder ambitiøst. Man skal tro stærkt på den omsætning, som kunderne genererer med de nye datateknologier, før den investering kan betale sig, siger han.

TDC forsøger selv at nedtone betydningen af den investering, som selskabet har angivet over for Den Europæiske Investeringsbank.

TDC: Intet usædvanligt
TDC oplyser, at investeringen dækker både fastnet og mobil, uagtet at der ifølge bankens egen beskrivelse af projektet er tale om et lån til "TDC Mobile", som skal bruges til "mobilsystemer".

"TDC Mobil og TDC Tele Danmark (fastnetselskab, red.) har i perioden 2001-2002 afholdt og forventer i perioden 2003-2004 at afholde alt i alt cirka 7,5 milliarder kroner på at udbygge infrastruktur. Lånet fra Den Europæiske Investeringsbank på cirka 1,5 milliarder kroner vil delvist kunne dække disse investeringer," lyder essensen af en skriftlig kommentar fra vicedirektør Agneta Björkman.

"TDC har på aktionærernes vegne nærmest pligt til kontinuerligt at søge at optimere de finansielle ressourcer, og derfor har TDC gennem årene haft et godt samarbejde med i dette tilfælde EIB, som har finansieret en del af
TDC's projekter og investeringer på favorable vilkår," tilføjer hun.

Det har ikke været muligt at få et interview med en TDC-direktør eller få uddybet, hvad "favorable vilkår" dækker over. Derfor har det heller ikke været muligt at få oplyst, hvor mange renter TDC sparer på at låne 1,5 milliarder kroner af investeringsbanken i stedet for gennem andre kanaler.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer og Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

04. september 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

18. september 2024 | Læs mere


Nye forretningsmæssige gevinster med Microsoft Dynamics 365

Eksperter fra CGI stiller skarpt på hvordan, du lærer også hvorfor det er vigtigt at have fokus på både processer, teknologi og mennesker - og hvordan du kommer i gang med løbende optimering af forretningsudvikling.

25. september 2024 | Læs mere