Danmarks »nej« til Microsoft gradbøjes

Oven på den danske stemmeafgivelse i lørdags strides sagens parter om, hvorvidt Danmark sagde næsten ja eller rungende og klart nej til Microsofts dokumentstandard OOXML.

Det er bestemt ikke småting, der skiller et nej fra et ja i spørgsmålet om ISO-godkendelse af Microsoft OOXML, lyder det fra Microsofts modstandere. Jo det er, siger tilhængerne.

Listen med 38 punkter, der skal rettes, før Microsoft Open Office XML kan godkendes som ISO-standard, er i virkeligheden kun eksempler på nogle af de mange alvorlige problemer, der skal laves om ved standarden.

»I udvalget havde vi omkring 140 alvorlige punkter, som alle - også Microsoft selv - var enige om at betegne som var fejl, der måtte rettes. Vi blev bedt om at barbere listen ned til de allermest nødvendige punkter, og det kom der så den aktuelle liste på knapt 40 punkter ud af,« forklarer Morten Kjærsgaard, formand for danske open source leverandører.

Han bakkes op af et andet udvalgsmedlem, der repræsenterer brugerinteresser, men som ikke ønsker at stå frem med navns nævnelse:

»Hvis man søger i kommentarerne, så kan man se, at der mange steder er peget på bindingen til Microsoft's OLE-teknologi og VML-teknologi, der begge er udtryk for proprietære bindinger. Se for eksempel på listens punkt 30, der omhandler standardens måde at håndtere links til eksterne objekter. I den nuværende form er der sjovt nok kun beskrevet Microsoft-specifikke teknologier. Ændringsteksten fordrer, at det også bliver muligt at linke til eksterne objekter baseret på f.eks. open source. Hvis der var tale om så små ændringer, hvorfor er de så ikke blevet foretaget for længst - når det nu er en åben standard, man vil have certificeret?« spørger medlemmet af dokumentudvalget.

I lørdags sagde Niels Henrik Sodemann fra Microsoft-partneren Ementor til ComON, at de fleste punkter på listen over forhold, der må rettes, er så små, at de ville kunne fikses uden problemer inden for få måneder.

Den påstand gentager han gerne:

»Afstemningssvaret var - som reglerne krævede - både vedlagt kommentarer samt en liste med konditioner. Det er konditioner, som, hvis de blev ordnet, vil kunne ændre nej-stemmen til en ja-stemme. Konditionerne er bestemt til at have med at gøre for Microsoft,« siger Niels Henrik Sodemann.

Mens man i Microsoft-lejren således tolker stemmen i Dansk Standard som en næsten-sejr for Microsoft-lejren, fastholder modparten, at det modsatte var tilfældet:

»Det er en klar sejr for åbne standarder. Vi forventer nu, at ISO vil sikre en grundig behandling af kritikpunkterne, så OOXML - hvis den bliver certificeret - er uden bindinger til proprietær teknologi, og kan implementeres problemfrit på alle platforme. Vi har tidligt i processen bidt mærke i brugernes krav om, at OOXML dokumenterer bedre interoperabilitet med ODF. Derfor er det afgørende, at ISO følger interoperabilitetsforsøgene mellem ODF og OOXML i den offentlige sektor i Danmark tæt, og bringer erfaringerne herfra ind i processen. På lidt længere sigt mener vi, at ISO bør lytte meget grundigt til brugerne, som klart giver udtryk for, at de kun ønsker én fælles standard på området for XML-baseret dokumentudveksling«, hedder det i en udtalelse fra Oracle-direktør Thomas Gregers Honore.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer og Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Dinner Roundtable: Sikre og skalerbare løsninger til den moderne komplekse infrastruktur

Traditionelle IT-sikkerhedsløsninger, såsom VPN'er, er ikke længere tilstrækkelige for de avancerede sikkerhedsbehov og kompleksiteten i moderne virksomheder. Det norske nationale cybersikkerhedscenter anbefaler derfor nu at erstatte SSLVPN/WebVPN-løsninger på grund af sårbarheder.

18. september 2024 | Læs mere


Nye forretningsmæssige gevinster med Microsoft Dynamics 365

Eksperter fra CGI stiller skarpt på hvordan, du lærer også hvorfor det er vigtigt at have fokus på både processer, teknologi og mennesker - og hvordan du kommer i gang med løbende optimering af forretningsudvikling.

25. september 2024 | Læs mere


NIS2: Indhold, krav og konsekvenser- sidste chance for at blive klar

Vi sætter på denne dag fokus på hvad NIS2-direktivet kommer til at betyde for din organisation. Du et overblik over direktivet og de skærpede krav, så du undgår bøder og sanktionering.

26. september 2024 | Læs mere