Grøn strøm fra rummet

Senest om tyve år skal solenergianlæg i rummet sende store mængder af energi ned til Jorden. Der er lige et par tekniske problemer, der skal løses først.

Solkraftværk i rummet er stadig en fremtidsvision - men flere firmaer arbejder på, at drømmen skal blive til virkelighed over de kommende år. Fordelene er indlysende. Selv på det mest solrige sted på Jorden kan et solenergianlæg kun levere strøm en del af døgnet – for at få solenergi 24 timer i døgnet er der kun den mulighed, at placere solcellerne i rummet. Den store udfordring ligger ikke i konstruktionen af anlægget eller transporten ud i rummet. Problemet er, hvordan energien skal overføres til jordstationen. Her tales der om mikrobølger eller laserstråler, men en del af energien vil formentlig gå tabt undervejs

NASA brugte mange år på at udvikle sine egne planer for Space Based Solar Power (SBSP), men planlægningen blev indstillet efter årtusindskiftet. Der manglede ganske enkelt penge til at gøre planerne til realitet. John Mankins, der koordinerede NASAs SBSP-program, fungerer nu som privat teknologirådgiver og arbejder fortsat på at videreudvikle teknologien. Han forventer at solenergianlæg i rummet senest om tyve år vil levere store mængder af energi til Jorden, skriver Technology Review.

I et eksperiment sidste år blev elektricitet genereret med solpaneler overført med mikrobølger på 2,45 GHz over en afstand på 148 kilometer til en modtager på vulkanen Mauna Loa i Hawaii. Og eksperimentet fungerede, selvom den mængde energi, der blev overført, end ikke var nok til én sølle sparepære. Det skulle dog ikke være spørgsmål om teknologi, men kun om penge, ifølge Mankins - tv-kanalen Discovery havde sponseret projektet.

En anden af deltagerne i forsøgsprojektet, professor Nobuyuki Kaya fra universitetet i japanske Kobe, har allerede gennemført opsendelsen af en forsøgsraket til 210 kilometers højde, hvor et 130 kvadratmeter stort antenneagtigt metalnet automatisk foldede sig ud og kommunikerede med Jorden over mikrobølger. Til næste år vil forskerne gennemføre et nyt eksperiment på Hawaii med et betydelig større sende- og modtageanlæg og et såkaldt retrodirective phased array, der automatisk sørger for at mikrobølgestrålen er rettet præcis mod modtagerstationen.

I Californien har firmaet Solaren allerede indgået en kontrakt med det største forsyningsselskab, Pacific Gas and Electric Company, om leveringen af strøm fra rummet. Det er lidt af et scoop, når man tænker på at teknologien ikke er på plads, men Solaren satser på at levere 200 MW elektricitet til selskabet fra 2016. Der mangler dog stadig et par investorer, der er parat til at skyde nogle milliarder i selskabet.
Solaren vil ikke fortælle meget om sin teknologi, men det skulle være sikkert at den bruger foldespejle til at øge den energi, der rammer solpanelerne.

Et andet firma, Space Energy, lover at den første fem-kilowatt-testsatellit er på plads senest om to år.

I Japan har Mitsubishi og 15 andre japanske virksomheder slået sig sammen i et fireårigt forskningsprojekt, der skal gøre visionen om et rum-solenergi til virkelighed. Det færdige kommercielle system forventes at koste mere end 100 milliarder kroner. Det skal installeres i 36.000 kilometers højde og levere 1 gigawatt tilbage til Jorden. En forsøgssatellit som skal indfange solenergi og sende det tilbage til Jorden skulle være på plads i 2015, mens det færdige anlæg først skulle være klar 15 år senere.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Fiftytwo A/S
Konsulentydelser og branchespecifikke softwareløsninger til retail, e-Commerce, leasing og mediebranchen.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere